Странният хотел

Странният хотел

Една от темите, която в последните години събира все повече погледи в интернет, е тази за роботите. Хората проявяват любопитство към техния свят, водени от различни мотиви. За едни роботите са доказателство за мощта на технологиите и хората, които ги създават. За други те са надежда, че ще им помагат в тяхната дейност. Има и такива, които със страх очакват идването на времето, когато роботите ще им отнемат работните места.


Но в интерес на истината за по-голямата част от човечеството всички тези приказки за роботите са от сферата на фантастиката – за тях това е твърде далечно бъдеще, за да му обръщат сериозно внимание.
И точно те грешат. Роботите вече са тук и с всеки следващ ден те заемат нови позиции в най-различни области.


Ето един пример за това. В Япония преди две години бе открит хотел, изцяло обслужван от роботи. Наречен е “Странният хотел” (Henn-na Hotel). А тази година влезе в експлоатация и втори хотел от бъдещата верига Henn-na Hotel.
Първият хотел е разположен в град Сасебо, в югозападна Япония, а вторият – в токийския Дисниленд.

Регистрацията на гостите се прави на рецепцията, но вместо живи хора това го вършат два робота. Очарователната дама-робот (от типа актроиди – имитират външността на човека и са способни да водят с него диалог) говори на японски, а страховит динозавър – на английски.


Роботи пренасят багажа на клиентите, оправят леглата след тях. В стаите има малък робот-асистент – Tuly. От него може да се получи информация за всичко, което интересува госта на хотела – от месторазположението на най-близките кръчми до интересни събития, които се случват този ден в града.

Друг умен робот контролира температурата в стаята и превключва каналите на телевизора по желание на клиента. Ако има боклук за това се грижи специализиран робот.
Общо във всеки от двата хотела се трудят по около 200 робота. А броят на живите хора е съкратен от 30 на 10 – те се грижат главно за сигурността в хотелите. Те сега наблюдават с помощта на камери взаимодействието на роботите с хората. Но е много вероятно в близко бъдеще изкуствения интелект да остави и тях без работа.


Вратите отваря система за разпознаване на лица. Всички електрически прибори са енергоспестяващи, на покривите са монтирани слънчеви батерии. Осветлението в стаите се задейства от датчици за движение.


За собственикът на хотелите Хидео Савада, благодарение на роботите в тях, те са се превърнали в най-продуктивните хотели на планетата. Той се готви в следващите няколко години да построи подобни хотели в седем японски града, а след пет години да започне да ги изгражда и в други държави. Голямата му цел е да създаде мрежа от 1000 роботозирани хотела в целия свят.

Очевидно е, че бъдещето вече е тук. Време е да започнем да мислим и за своите си резервни варианти, ако искаме да съхраним и най-вече да подобрим жизнения си стандарт. Да се надяваме други  да свършат това вместо нас, поне за мен определено е недалнодвидна, губеща стратегия – в това съм се убедил за тези няколко десетилетия присъствие в този прекрасен луд свят.