Утре е вече днес: за роботите и хората – 1 част

Утре е вече днес: за роботите и хората – 1 част

 

На сайта аз вече писах за бъдещето на журналистиката – за това, че тя ще е една от първите професии, която ще изчезне във вида, в който я познаваме. И милиони журналисти ще трябва да се преквалифицират, ако искат да оцелеят.
Двете публикации събудиха скептицизъм у доста хора – чух и изрази от типа: абе човек, ти съвсем си забил във фантастиката!


Лично аз избягвам да споря, с когото и да е и за каквото и да е – намирам това за безмислено прахосване на безценно време. Ако човек иска да се ориентира в едно нещо, то той просто трябва да го опознае и да следи тенденциите в развитието му.
Тези дни попаднах на ново доказателство за това, че в света на журналистиката се задават драматични изменения. И че роботизацията тук съвсем няма да е толкова далечен период, колкото изглежда на традиционно мислещи или предубедени мозъци.

В корейската информационна агенция Yonhap заработи автоматична “система за оповестяване” – в активен режим бе включен робота-журналист Soccerbot.
Изкуственият интелект вече сам пише и публикува новини относно футболните мачове в рамките на Английската висша лига (Премиър лига или Премиършип) – дивизията от най-високо ниво в английския футбол. Известно е, че това е най-гледаната и най-доходоносна футболна лига в света.


Роботът-журналист Soccerbot използва алгоритми, които копират техниката на корейски спортни журналисти. На тях обикновено им трябват часове и дори дни, за да подготвят материала си за проведен мач на Английската висша лига. Но на Soccerbot му е нужна не повече от една секунда след свършване на футболния мач, за да излъчи готовия си материал.
Изпитанията на възможностите на Soccerbot, са се състояли през сезона 2016-2017 година. По това време той е създал над 380 статии.

Сега материалите на Soccerbot, написани на корейски език, се публикуват мигновено и без външна редакция на сайта на информационната агенция Yonhap.
В процеса на създаването на Soccerbot е бил осъществен анализ на съдържанието на  публикации, написани от репортери на Yonhap. След това в паметта на робота е била запрограмирана огромна база от думи и изрази. Сега за да напише своя материал Soccerbot преравя базата си с данни, интернет, после съставя текста, проверява граматиката, както и правилността на изречението. И предлага напълно готов журналистически текст за по-малко от секунда.


Особено внимание се отделя за проверка на достоверността на текста – известно е, че от нея в най-голяма степен се определя доверието на публиката към агенцията. Ето защо Soccerbot винаги използва при писане на материала си поне пет различни, несвързани един с друг, източници на информация. Той внася и необходимите корекции в текста в зависимост от резултатите от мача и дали в него са играли или не корейци. И в това отношение Soccerbot е несравнимо по-добър от един “жив” журналист.


Малко време остава до XXIII-те зимни олимпийски игри, които ще се проведат в Пьонгчан, Южна Корея от 9 до 25 февруари 2018 г. Сега специалисти по изкуствен интелект, ангажирани от агенция Yonhap, активно работят върху нова програма. Като използват опита, вече натрупан при създаването на робота-журналист Soccerbot, те подготвят нов робот, който ще отразява всички събития от предстоящата зимна олимпиада.