Утре е вече днес: за роботите и хората – 2 част

Утре е вече днес: за роботите и хората – 2 част

 

В интерес на истината, това, което се случва в сферата на журналисткиката, вече е ясно очертана тенденция и за всяка друга област – от селското стопанство до медицината, от образованието до търговията. Милиони хора много скоро ще станат излишни и ще трябва да се разделят с работните си места.
А на тяхно място ще се появат роботите.

Те са несравнимо по-работоспособни, дисциплинирани, на тях не им е нужен отпуск, никога не закъсняват за работа, не създават конфликти, не искат заплата. И не е нужно да бъдат управлявани от САЩ например – това спокойно може да прави сътрудник от бедна страна от третия свят, чието възнаграждение ще е десетократно по-ниско от това на американец.
Според експерти до 2033 година почти половината от всички работни места в САЩ ще бъдат автоматизирани.

Представители на банката State Street казват, че след три години всеки пети от над 30-те хиляди нейни служители ще бъде уволнен. Неговите функции ще изпълнява компютърна програма.
Каквото е било, пак ще бъде, и каквото се е правило, пак ще се прави – няма нищо ново под слънцето (Еклисиаст гл.І,ст.9 ). През 19 век първата промишлена революция довежда на бял свят механизираните тъкачни станове.

В Англия през 1811 – 1812 година се появява социалното движение на лудитите – занаятчии, които започват да чупят машините, защото са мислели, че те ги правят безработни. Лудити размахвали чукове, направени от ковач на име Инок Тейлър, който в същото време създавал машини за техните противници – собствениците на фабрики.
– Инок ги направи. Така, че той и ще ги счупи – казвали лудитите.

В избухналите граждански вълнения цели текстилни фабрики са изгаряни, станове са разбивани, лудитите водят и истински сражения с части на британската армия. Великобритания ангажирала повече войници в борбата срещу лудитите, отколкото била изпратила да се сражават с Наполеон в Испания и Португалия.


Британското правителство приема сурови мерки за потушаване на бунтовете. Трошенето на машините е обявено за углавно престъпление. Седемнадесет души са екзекутирани след процес в Йорк, много хора са изпратени на каторга в Австралия. В края на 1814 година протестите на лудитите са ликвидирани, а на мястото на занаятчиите индустриалната революция поставя фабрични работници.

Оттогава до днес етикета “лудит” се използва за всеки, който се противопоставя на новите технологии.
– Аз съм лудит – обяви поп звездата Елтън Джон през 2011 година. – Нямам телефон. Нямам компютър. Нямам айПад. Нямам айФон.
Задаващото се бъдеще на роботите и хората е непредсказуемо. Но онова, което е безспорно е, че роботите много по-скоро, отколкото си мислим, ще бъдат сред нас. И всеки – особено, ако не е навлязъл в 50-те си години, е добре да има резервни варианти за утрешната си професионална реализация.


Защото това, за което днес се готви или работи, е много вероятно утре да загуби. То ще е привилегия, запазена за робота.