Филис, за която възрастта не съществува

Филис, за която възрастта не съществува

 

 

Филис Сюз е родена на 4 април 1923 година. Доста далечна дата, но това не и пречи да води смислен и пълноценен живот.
За Филис с раждането си ние разполагаме с един удивителен инструмент – нашето тяло. Това е единственото, което получаваме в живота си даром и затова трябва да го обичаме, уважаваме и да се отнасяме към него с почит. А най-добре е да се вслушваме в него – тялото ни има свой глас и то иска да бъде чуто.
Филис е фен на йогата и за нея точно този спорт е ключа към дългия и здрав живот.

А в света на йогата попада случайно – благодарение на своя приятелка, която един ден я отвежда в залата. По това време Филис е на 85 години. В залата било горещо и многолюдно и определено не и харесало. Но след като поговорила с треньора, после медитирала в продължение на пет минути и приела позата на куче с муцуната надолу, тялото и казало: “Мисля, че ще ти хареса…”

С това първо занятие започнало нейното невероятно ярко и впечатляващо пътешествие, което тя се надява да бъде още много дълго.
– Занимавам се с йога, за да живея. А живея, за да се занимавам с йога – казва Филис. – Аз знам: бъдещето ми зависи от това, колко време се занимавам с йога.
И затова тя всеки ден и посвещава 45 минути. А към тях добавя и скокове на въже. Вече знае, че това стимулира цялото и тяло.

Започва в бавно темпо, първо скача минута, после две и така нататък. Независимо от възрастта и. За нея не е проблем да скача шест минути без да спре! Разбрала е, че тези упражнения укрепват цялата и сърдечносъдова система – в сърцето и дробовете и постъпват свежа кръв и кислород.
Това не са единствените спортни занимания на Филис. Тя тренира още и на трапец, скача с парашут, активно играе тенис, увлича се от туризъм.


Тя никога не се оправдава с това, че няма време или сили да спортува. За нея това ще са само празни приказки, които няма да и позволят да живее пълноценно.
– Човешкото тяло притежава удивителни способности – казва Филис. – Ако се грижим за него, то също ще се погрижи за нас. И ще направи живота ни ярък и наситен.
Тя е установила, че спорта укрепва не само тялото и, но също интелекта и духа и.

Убедена е, че освен тялото трябва да се тренира и разума всеки ден, ако не искаме да го загубиме. Затова тя се захваща и научава френски и италиански езици – за нея изучаването на чужди езици е най-добрата тренировка на паметта.
Филис е невероятно активна за своята възраст. Танцува танго. Композира, пише стихове, води свой блог и видеоблог. Издаде два диска със собствена музика – Tango Insomnia и Scence Of Passion. Изявява се и като дизайнер на женски дрехи – с мода е започнала да се занимава, когато е била на 50 г.


– Да изглеждаш добре и да се чувстваш добре – това е истински труд – казва Филис. – Без почивни дни. Минута след минута, секунда след секунда. Но аз обичам този процес! Резултатът е любов към себе си и изпълнен творчески живот.
Филис ни уверява, че макар и да е над 90-те, тя се усеща като на 20. И всеки ден е преизпълнена с жизнена енергия!
– Йогата и тангото, полетите на трапец и скоковете с въже – с нито едно от тях не планирах да се занимавам – разказва Филис. – Те сами ме намериха, когато вече бях в достатъчно зряла възраст. Но точно тези сложни дейности ми дадоха най-много в живота ми. Трапецът ме захвърли в поезията и писането на музика. А след като реших да танцувам танго, аз започнах да пиша и музика за него. Тези занимания ми подариха здраве и много щастие.


Филис ни съветва никога да не казваме: “Нямам време!” За нея тези думи са лъжа – лошо оправание, което не ни дава да се чувстваме добре и да живеем дълго.
Разкрива ни и магията, която ще ни помага да бъдем в отлична физическа и духовна форма:
– Много се движете, много учете и внимателно слушайте. И ще получите здраво тяло и ясен ум. За да не рухнете, когато остареете, тялото и разума трябва постоянно да се тренират. Цифрите и възрастта са капан. Възраст няма, трябва просто всеки момент да се изживява, както никога преди.
Филис – една очарователна дама, която е потвърждение на древната мъдрост: в здраво тяло здрав дух!
Повече за Филис можете да научите тук.