Фотографът, който не само ни усмихва

Фотографът, който не само ни усмихва

Един от любимите ми фотографи е  Рене Малтет (08.05.1930–08.11.2000). Той е доказателство за това, че идеите са около нас, просто трябва да ги видим и да ги задигнем.
Рене е вземал фотоапарата си и тръгвал по улиците на Париж. Там е намирал онова, което му е било необходимо – смешната ситуация, необичайното, куриозното… Той не режисирал, а  ловял момента, при него  смешното се ражда спонтанно. И затова е не само очарователно, но и жизнено, динамично, то ни кара освен да се усмихваме и да се замисляме. И най-важното – да се доверим на фотографа.
Едни от най-добрите  снимки е направил за френската фотографска агенция „Рафо”. Рене е бил желан гост в медии, като Stern, Life, Look,  Epoca, Camera, Asahi Camera, Punch, Paris-Match, Popular Photography… Негови снимки са на оригинални картички, на пощенски марки. В края на 50-те години на миналия век излиза неговата фотокнига “Париж: улици и песни”, последвана по-късно и от други заглавия.
Рене Малтет – една несъмненно креативна личност, която съчетава в едно бунтаря, неконформиста, фотографа, поета… Той забелязва онова, което хиляди други подминават и ни предлага своите визуални смешки. Хуморът му е  човечен, зареден с оптимизъм и понятен за всеки.
Днес, благодарение на неговия син Робин, невероятните снимки на Рене са достъпни в интернет. Леки, забавни, непринудени, трогателни, те продължават да ни радват и да ни карат да се усмихваме…