Фрибо, който слуша живота ни

Фрибо, който слуша живота ни

В началото на тази година в правителството на Великобритания се появи нов министър – по самота. На него премиера Тереза Мей назначи Трейси Краоуч, който преди да заеме това министерско кресло бе заместник-министър по въпросите на спорта и гражданското общество.
Задачата на новото министерство е да се бори с растящата самота във Великобритания. За твърде много хора на острова – около 9 милиона души, това е една тъжна реалност на съвременния начин на живот.

Новото министерство ще да координира работата на различни комисии, търговски организации и благотворителни фондации, ще изследва самотата като социално явление, ще разработва програми за справяне с нея.
Не е изключено по примера на Великобритания подобни министерства да се появат и в много други страни на планетата ни. Причината е, че в света се завихря истинска епидемия от самота.

В търсенето на решения на този все по-остър социален проблем се ангажират и специалисти в най-новите технологии. Така изследователи от университета Yonsei и Корейския разширен институт за наука и технологии (KAIST) в Южна Корея създадоха робота Фрибо.

Неговата задача е да помага на самотно живеещи хора да общуват в реално време със свои приятели, познати, близки, които са далеч от тях.
Фрибо изпълнява малко шпионска роля – той подслушва звуците в дома и отправя информация до друг робот Фрибо. Но може да я разпраща до много повече устройства от този тип, стига тях да ги има в домовете на приятели и познати на стопанина му.

Гласове, обаче, Фрибо не следи и не записва.
Хората, които са измислили този нестандартен помощник за самотници, са го научили да разпознава шума, създаван при работа на различни битови прибори – прахосмукачка, микровълнова печка, перална, хладилник, при отваряне и затваряне на врата или прозорец… Но ако иска собственика може лесно да програмира Фрибо да следи и за други звуци.

Роботът е снабден с екран, има ултразвуков датчик, с който открива дали сме в стаята или не, сензори за температура, влажност, околна светлина… За Фрибо не е проблем да определя разстояния и така да разбира в дома ли е или отсъства неговия стопанин.
Ако Фрибо получи информация от друг подобен робот за отваряне на хладилник, то той веднага ще информира стопанина си:
– Някои отвори вратата на хладилника. Чудя се, какво ще си похапне този ваш приятел!


Фрибо е робот за света на социалните мрежи. Той е програмиран да бъде внимателен, деликатен, да уважава личното пространство на другите. Ще ни информира, че някои е отворил хладилника, но няма да ни каже кой точно е той. Но ако нашите приятели или познати са съгласни, те могат да позволят на своя Фрибо да наруши анонимността им. И тогава ние чрез него можем да им върнем обратно послание – да ги поздравим с “Приятно хапване!” например.

Фрибо е по-скоро аниматор, който ни мотивира да се свързваме с приятели, да не забравяме близките си, които живеят далеч от нас. Като ни показва, че и другите са като нас, той ни насърчава, дава ни основания да създаваме и поддържаме контакти.
Изследователи са разговаряли с млади хора, които вече притежават Фрибо.

И повечето от тях разказват, че след като са се снабдили с него имат чувството, че приятелите им живеят в тяхната къща, но в в друга стая. Получили са усещане, че споделят всекидневието си с тях. Фрибо им е помогнал да прекъснат пустотата, която са чувствали у дома си, прибирайки се след работа. И че това е съвсем различно преживяване от гледането на телевизия например – имаш информация за живота на хора, които познаваш.

Фрибо за тях е едно живо същество. За много млади хора, които притежават вече този робот, слушането на дейности става тема за разговори, които осезаемо се увеличават. Хората се радват, когато се чувстват като далечните си приятели. Те ги възприемат като истински, заради информацията, която Фрибо им предава в реално време. Независимо от разстоянията Фрибо ги кара да усещат физическа близост, чувство за съжителство. Появява се виртуално жизнено пространство, споделяно с приятели.

При това стопанина на Фрибо може да коригира получаваната информация, като настройва робота според усещането си за самота и умора, да филтрира информацията, която не желае да получава. А освен това Фрибо елиминира и неизбежните недостатъци на едно съвместно пребиваване.
На пръв поглед може да ни се стори, че това е поредно безмислено изобретение. Но тъжната истина е, че милиони хора на планетата, включително и на възраст под 30 години живеят сами.

Социалната изолация е характерна не само за Азия, но и за високоразвити държави, като САЩ например – там броят на младите (на възраст между 18 и 35 години), които са самотни днес надхвърля пет милиона души! Роботът Фрибо е замислен като още една възможност тези хора да се интегрират в обществото. На практика той слуша живота ни – нашия и разказва за него на хората, които също си имат своя Фрибо и за които това би представлявало интерес.

И обратното – той ни информира за всекидневието на други хора, с които ние бихме искали да поддържаме контакти. Живият шум може да ни разкаже и това, което разговор по смартфона не би ни предал.
А това е още една възможност, макар и доста странна, да поддържаме постоянни контакти в нашия все по-неразбираем и стремително отчуждаващ ни дигитален свят…