Храната – най-доброто средство за повече красота

Храната – най-доброто средство за повече красота

Аз вече писах, че външния вид е от значение за успеха ни в живота. От това, дали ще се харесаме на другите в немалка степен зависи дали те ще ни се доверят и ще поискат да си имат работа с нас. Външният ни вид е онзи фактор, от който в не малка степен се определя мястото ни в социалната йерархия и сумите в банковата ни сметка. И всеки от нас може да си спомни примери, как хора с невисоки интелектуални и професионални възможности заработват несравнимо повече от други, по-способни от тях хора, само заради своята външна привлекателност. А има и проучвания, които сочат: хора, извършили престъпления, в съда може да бъдат оневинени или да получат минимални наказания, само защото са красиви.
За някои написаното изглежда смешно, за други – тъжно, за трети – неразумно и несправедливо. Важното е, че то е истина. И не я откриваме ние с вас – магическото въздействие на чаровния външен вид, са установили още древните персийци. Ето една тяхна поговорка, сътворена преди хилядолетия:
– Малко красота е по-добре от много богатство.


Излиза, че ако полагаме грижи за външния си вид – лице, кожа, коса, тяло, то шансовете  да постигаме целите, които си поставяме, определено нарастват.
Повечето хора, ако не с разума си, то интуитивно осъзнават този факт. И затова всеки ден използват услугите на козметиката например. При това, ако доскоро на този пазар доминираха продукти, ориентирани към жени, то днес ясно очертана тенденция е стремително да расте и козметиката за мъже.
Но има проблем: продуктите на фармацевтичната и парфюмерийна индустрия съвсем не са безопасни за здравето на човека. Средностатистическата жена употребява през целия си живот около 4 килограма червило. Но това е доста опасно за здравето и, а и това на мъжете, който я целуват: изследователи откриват олово и в реномирани марки червила. Само припомням, че ако редовно поемаме дори микроскопични частици от този метал, то ще нанасяме сериозни поражения на нервната си система, стомашно-чревния тракт, черния дроб, кръвта…
А канадски учени сигнализираха, че химическото съединение 2-диметиламиноетанол (DMAE), което е съставка на преобладаващата част кремове, червила, сапуни, шампоани и друга козметика, води до опасни, патологични процеси в клетките на кожата на човека.


Как да се излезе от тази ситуация? Има фризьори например, които прибягват до определено нестандартни грижи за косата на клиента, но така я укрепват и разкрасяват.
Но най-доброто, надеждно и най-вече безопасно средство за засилване на очарованието ни, е нашата храна. Точно тя ни предоставя неограничени възможности да бъдем енергични и привлекателни.
Жените полагат много грижи за косите си и това е разбираемо – те са от голямо значение за това, как те ще изглеждат. Според експерти посивяването на косите има една основна причина: неправилно хранене. Проблемите с прическите сигнализират, че на организма ни недостигат витамини и минерални вещества. Затова, ако внесем промени във всекидневното си меню, ние ще им помогнем да възвърнат чара си.
Един прекрасен продукт за това са орехите – те съдържат много биотин, витамин Е, овлажняващи омега-мазнини. Особено важно е, че орехите са носители на мед. А от него се изработва меланин – това е пигмент, който придава кафяв, тъмен или черен цвят на косите. Обикновено те посивяват тогава, когато не им достига мед, следователно и меланин.
За красотата ни ще се погрижи и качествения зелен чай. В него се съдържат много ценни вещества – витамините С, В1, В2, РР и К, както и мед, калий, йод, цинк… Благодарение на тях зеления чай прави косите ни здрави, избавя ни от пърхот, от акне и други кожни проблеми, повишава тонуса на кожата ни, помага за отслабване. Като цяло зеления чая ни дава енергия, подобрява самочувствието ни, внася важен принос за привлекателния ни външен вид.


Наскоро попаднах на резултати от любопитно проучване. Експерти са установили непосредствена зависимост от количеството храна, която потребяваме и активността на преждевременното остаряване. Всъщност стареенето на кожата, нещо което трудно може да скрием, протича на клетъчно равнище. Има една симпатична мъничка клетка в организма ни – наричат я рибозома. Но независимо от микроскопичните си габарити, тя има изключително важна роля и за красотата ни. Ако работата и – да синтезира протеини за нуждите на други клетки се забавя, то се отлага и процеса на стареене на клетките. Ако намалим количеството храна, която поемаме, ние ще удължаваме живота на безценните за младостта и красотата ни рибозоми. Ще им даваме възможност да се възстановяват, което ще позволи на организма ни да е в отлично състояние.

Разбирането, че с намаляване на потреблението на калории се удължава живота и се подобрява здравето, потвърждават и други изследвания. Уисконсинският университет, който се намира в Мадисън, столицата на щата Уисконсин, е основан през 1848 година. Днес това е и един от най-известните международни центрове по изследване на стволови клетки. Негови изследователи съвместно с техни колеги от Националния институт по проблемите на стареенето, също са стигнали до извода, че разумното ограничаване на калориите води до значително подобряване на здравето. А това неизбежно и позитивно се отразява и на външния ни вид.

Излиза, че ако ограничим похапването, ние сериозно ще забавяме процеса на остаряване и ще подмладяваме организма си. Ще бъдем енергични и много по-рядко ще боледуваме. Ще бъдем позитивни, привлекателни и с много повече шансове за жизнен успех.