Храната на боговете, за която жадува организма ни: 2

Храната на боговете, за която жадува организма ни: 2

 

Помагат ни да се избавим от метаболитния синдром
Според различни медицински светила днес в света има истинска епидемия от метаболитен синдром (МетС). Става дума за неприятна комбинация на затлъстяване с други болестни състояния на хомеостазата на мазнините, захарите и белтъчините в организма. Това си е много опасна ситуация, защото рязко увеличава риска за развитие на сърдечно-съдово заболяване, високо кръвно, диабет и ранна смърт.

В света днес около една четвърт от населението страда от това заболяване, като тенденцията е броя на хората с МетС само да расте. Причините за това са банални – нездравословно хранене и обездвижване, пристрастяване към всевъзможни технологични играчки – от телевизора до смартфона.
Но освен да променим начина си на хранене и да спортуваме, ние имаме и един безценен съюзник в битката ни срещу МетС: ореха.

Британски учени установиха, че хората, които целогодишно си хапват орехи, се избавят от това заболяване. При тях намалява равнището на холестерола и се стабилизира кръвното налягане.
Ползите от пози прекрасен продукт не свършват само с това, което посочих. Съдържащите се в орехите мастни киселини омега 3 намаляват с 50 на сто вероятността от проблеми със зрението с напредването на възрастта.

Те съдържат много биотин, носители са на мед, от който се изработва меланин – пигмента, който придава тъмния цвят на косите ни. Заедно с вече споменатия витамин Е, с овлажняващите омега-мазнини, орехите ни помагат да съхраняваме привлекателността си.
Не е тайна, че орехите са висококалоричен продукт и има хора, които не ги ядат, за да не надебелеят. Това е мит, разбира се.

Орехите много бързо ни засищат и притъпяват чувството ни за глад. Нещо повече: те съдържат съставки, които влияят на процесите на усвояване на мазнините и ускоряват метаболизма. За 8 часа човек изгаря 20 грама мазнини, но ако яде и орехи, то той ще изгори 31 грама мазнини! Излиза, че орехите ни помагат да съхраняваме нормално тегло и да имаме стройна фигура.


Установено е, че около 30 грама орехи, редовно хапвани всеки ден, ще увеличат живота ни с няколко години. Учени от Харвардския университет са убедени: хората, които ядат орехи, живеят по-дълго и по-рядко умират от рак, болести на сърцето, дихателни и невродегенеративни заболявания. При тези, които са хапвали орехи всеки ден в продължение на 30 години, смъртните случаи от сърдечносъдови заболявания са били по-малко с 30 на сто, а леталния изход при раково заболяване с 11 на сто в сравнение с хората, които не са яли орехи. За да бъдат направени тези изводи са били осмислени данни за над 119000 мъже и жени в САЩ.


На същото мнение са и техни колеги от Университета Маастрихт в Холандия, които са анализирали данни за 120000 холандци.
Всичко това обяснява защо в началото на новото хилядолетие например, орехите официално бяха признати в САЩ за полезни. Там бе прието решение на опаковката на орехите да има надпис, че те помагат да запазим сърцето си здраво.

Отбелязвам този факт, защото преди това службата за контрол на продоволствието и медикаментите (Food and Drug Administration) не разрешаваше на пакетирани храни да се поставят съобщения, подобни на това. Но увеличаващите се доказателства за изключителната полза за здравето на човека на орехите наложи промени в дълги години следвана практика.


Много точно наричат орехите храна на боговете. Богати на безценни за здравето ни съставки, те са ни на разположение целогодишно. И са вкусен и чудесен наш съюзник в този изпълен с всевъзможни изпитания за организма ни свят.
Затова е добре всеки ден да си похапваме от тях.