Храната на боговете, за която жадува организма ни: 1

Храната на боговете, за която жадува организма ни: 1

 

 

Орехът е съпровождал човечеството от най-ранни времена. Когато за първи път се е появил в Древна Персия, от него са можели да си похапват само членове на царското семейство. И в древна Гърция ореха е бил смятан за свещен продукт – определяли са го като храна за боговете. Ето защо и там той е бил недостъпен за простолюдието.
Несъмненно несправедливо са постъпвали властимащите отпреди хиляди години спрямо простосмъртните им съвременици.

Но те са били прави в едно – в безкрайно полезните свойства на този продукт. А те се дължат на това, което е скрито в неговата черупка. Орехите са богати на ценни мазнини, белтъчини, минерали, фибри. Те са източник на магнезий, цинк, мед, на полиненаситени мастни киселини омега-3. В тях има 70 на сто липиди, притежаващи голяма енергетична ценност – те съхраняват енергията ни, участват в структурата на клетъчната мембрана и др.

Съдържат витамините А, В1, В2, В6. Те са много богати и на витамин Е – забелязано е, че дори и след като са изминали осем часа от изяждането на орех, то в организма на човека равнището на токоферола остава два пъти по-високо.
Благодарение на изобилието от изключително полезни съставки, ореха е верен наш хранител на здравето ни.

Пазят ни от рак
Орехите пазят мъжете от рак на простатата, заради наситеността си с омега 3 мастни киселени. Но те са особено полезни за жените – ако те си похапват редовно от тях, то те се предпазват от едни от най-опасните видове рак – на дебелото черво и ректума. Орехите значително снижават риска от това онкологично заболяване, заради богатото си съдържание на витамини, минерални вещества и фитосъединения.

До тези изводи достигат учени, които са изследвали 75680 жени. Освен това те предотвратяват затлъстяването и диабета от 2 тип при тях.
Други проучвания са установили, че редовното ядене на орехи оказва въздействие на гени, които отговарят за контрола над ръста на тумори и метаболизма.

Укрепват сърцето ни
Известно е, че сърдечносъдовите заболявания са една от основните причини за смърт по света – от тях умират всяка година над 17 милиона души. Ние и тук не изоставаме: причината за около 70 на сто от смъртните случаи у нас са именно сърдечносъдови заболявания – исхемична болест на сърцето, в това число остър инфаркт на миокарда, хипертонични болести, мозъчно-съдови болести.

Изследвания на учени в Китай и в Харвард доказват, че консумацията на орехи може да намали с около една трета риска от заболявания на сърцето.
И учени от Превантивния център за изследвания Йейл-Грифин стигат до извода, че орехите са отлично средство за укрепване на сърцето.

Те са изследвали хора, които са били над 50-те години, имали са излишни килограми и поне един сериозен здравословен проблем – като високо кръвно, захар и пр. А той е повишавал риска от диабет или сърдечносъдово заболяване. И така са установили, че тези от тях, които са яли около 50 грама орехи на ден в продължение на два месеца, са укрепили сърцето си. Причината за този ефект е алфа линоленовата киселина и растителната версия на омега-3, които ни подаряват орехите.

Подпомагат мозъчната ни дейност
В древнокитайската медицина е действал принципа подобното се лекува с подобно. Орехите приличат на мозъка и затова нашите предшественици са употребявали орехи, за да подобрят паметта си и да активират мисловната си дейност.
Днес научни изследвания разкриват, че в орехите има много елементи, които подобряват кръвообръщението и предпазват от стареене мозъка на човека.

Те произвеждат мощен антиоксидантен ефект против окислителния стрес, който предизвиква натрупването на бета-амилоидните протеини в мозъка – смята се, че точно те са причина за болестта на Алцхаймер. Високата концентрация на антиоксиданти в тях, както и съдържанието на алфа линоленова киселина, укрепват мозъка и сърцето ни.


А учени от Калифорнийския университет в град Сан Франциско, щата Калифорния установяват, че слабоумието е свързано с равнището на желязо (символа Fe от латинското ferrum) в състава на човешката кръв. Когато то недостига се развива анемия, затруднява се доставката на кислород и се снижава мозъчната активност – тъканите на мозъка изпитват кислороден глад. Но  за да не се случи точно това ни помагат орехите (както и бобовите храни и разумната консумация на качествено червено вино).