Храна за здрав и дълъг живот: 2 част

Храна за здрав и дълъг живот: 2 част

 

 

Тиквените семки са богати на микроелементи – желязо, магнезий, калций, фосфор, на омега-3 мастни киселини и други. Особено ценен за мъжете е цинка в тях – той оптимизира работата на пикочно-половата система, с която те започват да имат проблеми по-рано или по-късно. Подобрява се и производството на тестостерон – не случайно тиквата се определя като един от мощните афродизиаци.


Мъжете над 40 годишна възраст трябва всеки ден да си хапват сурови тиквени семки – поне по една супена лъжица. Те са истински балсам за една от най-уязвимите части на тялото им: простатата.
И това не е всичко, което този прекрасен продукт ни предлага. Тиквата предотвратява появата на онкологични заболявания. Учени от университета на Колорадо установиха, че тиквата убива рака на панкреаса. Особено добре се проявява този и антиканцерогенен ефект при жените – защитава ги от ендометриален рак например.


Калият в тиквата подобрява работата на сърцето ни, необходим е и при проблеми с кръвоносната система. Тиквата ни помага да имаме здрав сън. Фибрите и пектина в нея почистват организма ни от шлаки. Тя минимизира проявата на токсикоза. Чудесно природно средство е за укрепване работата на черния ни дроб. Тиквата е този продукт, който подобрява храносмилането и обмяната на веществата.

Укрепва зрението ни благодарение на каротина – неговото съдържание в нея е пет пъти повече, отколкото в морковите!
Тиквата помага на хората, които са решили да свалят някои и друг излишен килограм и да получат прекрасна фигура. Причината за това е целулозата в нея – след като сме я похапнали, чувството ни за заситеност се запазва за дълго.

При това самата тиква е нискокалоричен хранителен продукт: 100 грама от нея съдържат само 22 ккал, от които на мазнините се падат едва 0,9 ккал.
Тиквата нормализира кръвното ни налягане и помага да се избавим от камъни в бъбреците. Усилва регенерацията на тъканите. Подобрява състава на кръвта. Заздравява цялата сърдечносъдова ни система. Да не забравя да спомена и това, че тя укрепва и имунната ни система, много активно работи за растежа на децата и забавя стареенето при възрастните.

На практика тиквата благоприятно влияе на всичките ни органи – от зрението и кожата до черния дроб и сърцето. Напълно заслужено знаещи хора я определят като един от най-мощните природни антибиотици. Неслучайно Авицена (980 – 1037 г.), смятан за един от бащите на съвремената медицина, автор на философската и научна енциклопедия „Книга на лечението“ и медицинската енциклопедия „Канон на медицината“, горещо я е препоръчвал за лечение на различни заболявания.


Тиквата е и великолепно козметично средство – безопасно, за разлика от козметиката, излизаща от фармацевтичните предприятия. Дамите, които са я включили в менюто си, могат да не се тревожат за своята кожа – като способства за активна регенерация на нейните горни слоеве, тя подобрява цвета и структурата и. Тиквата прави ноктите и косата им здрави и красиви. Желязото, на което тя е много богата, придава още по-привлекателен цвят на лицето им.


Точно невзрачната и често пренебрегвана тиква, притежава уникално съчетание на съставки, с което превъзхожда немалко плодове и зеленчуци. Тя ни предпазва, а ако – недай си Боже!, са ни дошли някакви заболявания, ни съдейства да се отървем безопасно от тях. Още повече, че можем да си я хапваме по всякакъв вид – сурова, варена или печена. Чудесно и вкусно се съчетава с ориз, моркови, риба, месо, лук, чесън, ряпа, репички… От нея всяка печена домакиня е в състояние да приготви практически всякакво ястие – от салата и супа до всевъзможни сладкиши.


Японците, които много я обичат и тя активно присъства в храната им, я определят като продукт за здрав и дълъг живот. Можем да им вярваме – страната на изгряващото слънце е в челната тройка на държавите с най-много дълголетни хора (другите две страни са Швейцария и Италия).
Ето защо вкусната и достъпна тиква трябва да я има на трапезата ни.
И по възможност всеки ден.