Храна за креативност: яйца

Храна за креативност: яйца

След две седмици – на 27 ноември, най-възрастната жена на планетата – италианката Емма Морено, ще навърши 117 години. Наскоро в свое интервю Емма разказа, че секрета на дълголетието й е в яйцата, които хапва всеки ден. Тя е родена през 1899 година и когато била на 20 г. лекар установил, че страда от анемия. Препоръчал и да яде яйца – 2 сурови и 1 варено. От тогава до днес Емма хапва всеки ден минимум по две яйца.
Ема е напълно права – добре е всеки ден да изяждаме и по едно яйце, защото е богато на холин, който пък ни е нужен за да бъде произведен ацетилхолин. Какво е това ли? Ами от всеки речник по биология може да научим, че това е съединение, което се отделя от нервните окончания в автономната нервна система и участва при предаването на нервния импулс. Простичко казано от това вещество много зависи как ще работи паметта ни. А тя пък е от ключово значение за активиране на креативността ни. Яйцето дава на организма ни още желязо, йод, витамин В12. Желязото ни е нужно за да се формират червените кръвни клетки, които доставят кислород на мозъка ни. А йодът пък подобрява способността ни да решаваме проблеми.