Чай с цвят зелен: част 1

Чай с цвят зелен: част 1

 

 

 

В интересната си книга “География на гения” писателя Ерик Уайнър размишлява и за това, с какво Китай се отличава от Запада. И стига до едно определено нестандартно хрумване: на Запад хората набързо пият кафе и получават серия от бързи проблясъци. Докато китайците предпочитат бавно да си пият чая, но точно затова мислят задълбочено и могат да видят нещата в перспектива.
Вероятно е прав писателя, който сам разказва, че е стигнал до този извод отпивайки от чай си не къде и да е, а в знаменития китайски град Ханджоу – столицата на династията Сун (960 – 1276 г.).

По онова време Китай е недостижим лидер на планетата по всички основни показатели – философия, икономика, образование, култура, военно дело…
Днес Китай си възвръща тези позиции и по много ключови показатели вече е първа сила в света. И несъмненно една от причините за това е в начина на мислене на китайците – за разлика от агресивния, твърд, често глуповат и високомерен подход на Запада например, Китай последователно следва политиката на меката сила, характерна с гъвкавост, толерантност, мъдрост.


Хората, които професионално се занимават с геополитика ще приведат различни аргументи за това, кое превръща Китай в недостижим лидер №1 на планетата оттук нататък. Аз, обаче, ще се съглася с мнението на Ерик Уайнър – за успеха на китайците неоценима е и ролята на чая. И по-конкретно на зеления чай.


Днес повечето наши съвременици са фенове на кафето. А хлапетата – на всевъзможни разхладителни и енергийни напитки, без да си дават сметка, че така съсипват организма си.
Но ако говорим за най-полезната напитка то на първо място трябва поставим чая. И то този с цвят зелен. Ще се опитам да обобщя някои от неговите невероятни приноси за укрепване на здравето на човека, макар да зная, че за да се изчерпят достойнствата му ще са ни нужни много дебели книги.

Естествено противораково средство
Зеленият чай предпазва организма ни от злокачествени тумори. Ако човек го пие редовно през целия си живот, то това е много ефективна профилактика срещу раковите процеси.
Установено е, че жени, които редовно употребяват зелен чай са били с около една пета по-малко застрашени от рак на гърдата – най-разпространения рак сред жените.

А друго изследване на 69710 китайки показало, че тези от тях, които всеки ден пиели зелен чай били с 57 на сто по-малко подложени  на риск от рак на дебелото и правото черво.

Шведски учени от Karolinska Institute в Стокхолм установяват с 46 на сто намаляване на риска от рак на яйчниците при жени, които пият една или две чаши чай всеки ден в сравнение с тези, които не го консумират. Всяка допълнителна чаша чай дневно намалява опасността да се заболее от този вид рак с 18 на сто. Проучването е продължило 15 години и е обхванало 61057 жени на възраст от 40 до 76 години.

Зеленият чай освен, че предпазва жените от рак на яйчниците, увеличава шансовете да оцелеят на тези, които вече имат този вид рак.

Висок е  защитния ефект на зеления чай и при мъжете: от редовно пиещите го 48 на сто по-малко са изложени на опасността да получат рак на простатата – най-често срещания рак при мъжете.

Специално проучване на австралийски и китайски специалисти показало, че в Китай мъжете боледуват от рак на простатата много по-рядко, отколкото тези в Австралия. Причината за това е, че китайците за разлика от австралийците пият зелен чай. Защитният ефект се дължи на изобилието от антиоксиданти, които има в него.
Японски изследователи установиха, че 5 чашки зелен чай дневно намалява риска от възникване на рак на простатата при мъжете два пъти.

За да стигнат до този извод те са наблюдавали 50000 мъже на възраст от 40 до 69 години в продължение на 12 г. Заслугата за това е на катехините, които съдържа зеления чай – те снижават равнището на тестостерона при мъжете, който играе важна роля за развитието на рака на простатата. Освен това катехините са способни да блокират ръста на вече появили се ракови клетки.


Зеленият чай пази и мозъка ни от тумори (като менингиоми и глиома) – забелязано е, че той с една трета намалява риска от появата им. Има изследователи, според които чая ограничава опасността от появата и на глиобластом – един от най-честите и тежки видове рак на мозъка.
Навикът да се пие всеки ден зелен чай снижава опасността човек да се разболее от рак на стомаха и черния дроб.

Зеленият чай е надеждно профилактично средство и срещу рак на кожата. Хората, които го пият  поне три пъти седмично, намаляват с 14 на сто опасността от рак на храносмилателната система. Съдържащите се в зеления чай съставки убиват клетките на рака на устната кухина. Две чашки зелен чай и един портокал всеки ден са  добра защита и срещу радиацията, която идва от екрана на компютъра.


Антитуморните ефекти на зеления чай се дължат на съдържащите се в него полифеноли, наречени катехини и най-вече на епигалокатехин 3-галат (EGCG). Точно той укрепва имунитета ни и осигурява ефективна превенция срещу ракови заболявания, проявявайки се като естествено химиопрофилактично средство. EGCG е способен да убива клетките на рака, без да поврежда при това здрави клетки.


Според китайски учени зеления чай обновява кръвоносните съдове и е способен да предотвратява ръста на туморите на ранния стадий. Той затруднява формирането на тумори и блокира процеса на тяхното размножаване. Ускорява и клетъчната смърт на рака, не позволява да се образуват нови съдове, които да захранват туморите. Това, че хората в Азия  пият в големи количества зелен чай, ообяснява защо там канцерогенните заболявания са по-рядко срещани в сравнение със западните страни.

Азиатците много пушат, но тъй като изпиват до 1,2 литра зелен чай дневно, те осигуряват на организма си мощна антиокислителна защита като цяло и възпрепятстват развитието на тумори. Районите Уджи и Шизука в Япония например, където хората пият най-много зелен чай, се славят като местата с най-малко раковоболни в света.