Чай с цвят зелен: част 3

Чай с цвят зелен: част 3

 

 

Помага ни да отслабваме
Наличието на мощни антиоксиданти в зеления чай работи не само срещу рака, но е ценен помощник и ако сме решили да сваляме излишни килограми. Обикновено за изгаряне на мазнините отива около една трета от дневните разходи на енергия, но ако пием зелен чай то този показател се увеличава до 41 на сто!

Причината е вече споменатата съставка EGCG, на която е богат зеления чай. Тя повишава равнището на невротрансмитера норадреналин (норпинефрин) – един изгарящ мазнините хормон, който притъпява и усета за глад. Чаят на практика повишава скоростта, с която тялото ни топи мазнините.
При това този процес не води до намаляване на нужната ни енергия, а точно обратното: до нейното увеличение.

Установено е, че при хората, които редовно пият зелен чай мазнините от корема им си отиват много по-бързо отколкото при тези, които не го докосват. Чаят ускорява метаболизма в организма и така човек спокойно може да отхвърли няколко килограма за месец, като се храни умерено.
Ето защо зеления чай е отличен наш помощник при битката с излишните килограми.

Блокира ерозията на костите ни
Катехинът EGCG оказва много благоприятно въздействие и на ставите ни – той притежава мощни противовъзпалителни свойства. И което е много важно – за разлика от традиционните лекарства не блокира клетъчните функции! Ето защо хората с ревматоиден артрит – едно доста тежко и неприятно заболяване, което може да доведе и до деформация на ставите, е добре да си пийват редовно зелен чай.


Но това далеч не е всичко, което върши този истински магьосник за костите ни – епигалокатехинът в зеления чай засилва дейността на ключов ензим, който стимулира растежа на костите ни до 80 на сто! Същевременно неговата висока концентрация в организма ни блокира дейността на остеокластите – клетки, които отслабват и разрушават костите ни.

Чаят успешно се бори с остеопорозата и с други заболявания на костите, като на практика намалява възпаленията и ерозията им.

Увеличава продължителността на живота ни
Японски изследователи са забелязали, че при пиещите редовно и много зелен чай смъртността от различни причини е била с 23 на сто по ниска при жените и с 12 на сто при мъжете.

От болести на сърцето са умирали с 31 на сто по-малко при жените и с 22 на сто при мъжете. От инсулт – с 42 на сто по-малко при жените и с 35 на сто при мъжете. При хората на възраст между 65 и 84 години, които са пиели много зелен чай, вероятността да умрат в продължение на шест години, е била със 76 на сто по ниска от тези, които изобщо не го докосвали.


Като ни предпазва от сърдечносъдови заболявания, рак, стрес, регулира кръвното ни налягане, съхранява черния ни дроб, подобрява мозъчната ни дейност, нормализира храносмилането и пр., зеления чай реално увеличава живота ни. Установено е дори, че той е много по-ефикасен при 29 заболявания, предизвикани от различни бактерии и вируси, в сравнение с антибиотиците.

Зеленият чай надеждно и без съпровождащите ги твърде опасни странични ефекти, се справя с враговете на организма ни.

Зеленият чай съдържа различни биоактивни съединения, но неговите целебни свойства се дължат най-вече на изключително полезния за здравето ни антиоксидант епигалокатехин 3-галат (EGCG). А точно с него зеления чай е много богат.


В древен Китай този чай е бил титулован като напитката на императорите. За тогавашните хора той е бил истински вълшебник, способен да усилва духа, да смекчава сърцето, да гони умората, да пробужда мъдростта, да освежава тялото, да прояснява възприемчивостта.


Днес науката, а и живота потвърждават тяхната прозорливост – зеления чай наистина е сред най-полезните продукти, създадени от майката Природа. И затова този истински елексир за здраве, младост и жизнена енергия трябва редовно да е на трапезата ни.