Чаша пиво против стрес

Чаша пиво против стрес

 

И без да ви казвам, вие си знаете, че факторите, които ни стресират, непрекъснато се увеличават. Хората в миналото не са знаели, що е това напрегнат ритъм на живот, не са били подложени на вредни електромагнитни излъчвания, защото не са притежавали днешните технологични джаджи. Денят им е бил в далеч по-голяма степен сигурен и предсказуем, а и престъпността в миналото въобще е несъпоставима с днешната.


А стреса е не просто състояние на дискомфорт, който усещаме, а нещо много опасно за здравето ни. В резултат на психическо претоварване върху повърхността на белите кръвни клетки се събират повече от т.нар. адхезионни молекули. Те помагат на клетките лесно да полепнат по вътрешните стени на кръвоносните съдове, което допринася за калцирането на артериите. Следва запушването им, кръвния поток е силно затруднен – последиците са сърдечни пристъпи, инфаркт, смърт.


Стресът може да ни докара и рак. Изследователи от онкологичния център на университета “Джон Хопкинс” установиха, че продължителния стрес повишава седем пъти вероятността от възникване на рак на кожата например. Дълговременният стрес потиска имунитета ни и увеличава шансовете да се получи онкологично заболяване.


Стомашни проблеми може да имаме не само заради неправилно хранене, злоупотреба с алкохол, тютюнопушене, прекарани инфекциозни заболявания, натравяния, продължителна употреба на антибиотици и пр., но и заради стрес. У нас около една трета от хората имат проблеми със стомашно-чревния тракт, които са причинени точно от него.


Постоянният стрес и породеното от него свръхпроизводство на хормона кортизол унищожава нервни клетки и дори свива мозъка. Намалява се способността ни за интелектуална концентрация – ние се затрудняваме да дадем обективна оценка на реалността.
Стресът значително увеличава риска да заболеем от инфекциозни болести. Циркулирането на голямо количество кортизол в кръвта излага на опасност най-вече тези клетки, които разпознават вирусите и другите чужди тела, проникнали в организма ни.


Като предизвиква необратими изменения на клетъчно равнище  стреса ни състарява и намалява продължителността на живота ни. Нещо повече: ситуации, които предизвикват постоянно психическо напрежение могат да ни докарат и внезапна смърт, поради разпадане на системите за регулиране на организма ни – нервна, ендокринна, имунна…


Затова е добре да избягваме стреса или поне ефективно да се предпазваме от него. И тук един от добрите ни съюзници се оказва пивото. Аз вече писах за това, че то ни прави щастливи: неговата съставка хорденин действа на мозъка аналогично на хормона на радостта – допамина. Освен това пивото повишава в организма ни и равнището на един друг хормон – окситоцин, който ни помага да се радваме на живота.


Изследователи от Университета на Монреал са установили, че една две-чаши пиво на ден намаляват стреса на работното място. Консумацията на пиво понижава и усещането за тревожност. Хмеловата напитка има успокоителен ефект.
Когато поемаме не повече от литър пиво на ден, ние получаваме една пета от необходимата ни дневна норма от витамин В2, 32 на сто от витамин В6 и една четвърт от нужния ни витамин В5 (пантотенова киселина).

А тези вещества са ни много нужни, за да работи мозъка ни – ако не ни достига В5 например, то ни обхваща умора, главоболие, периферен неврит и ред други неприятности.
Учени от университета Мисури – Колумбия, обясняват благотворното влияние на разумно консумираното пиво и с това, че то отпуска човека, без обаче да засяга неговата работна памет. Пивото понижава страха от извършване на грешки, а това означава, че мозъка отхвърля отрицателни емоции. Няма начин да не сте забелязали, че тези, които пият редовно и умерено пиво, са добродушни, спокойни.


В пивото се съдържа лупулин – екстракт на хмела, който успокоява централната ни нервна система и снема напрежението. Освен това в пивото има значително количество минерални соли и витамини, включително и фосфор, който поддържа нервните ни клетки. Не случайно в една и съща стресова ситуация любителите на пиво изпитват по-малко нервно напрежение.


Уейк Форест университет в Северна Каролина, е основан през далечната 1834. Тамошни учени наскоро установиха, че от гледна точка на биохимията пивото предизвиква същите невронни и молекулярни промени, както и бързодействащи антидепресанти. В интерес на истината това са открили още древните ни предшественици – те са знаели, че пивото е един от най-ефикасните натурални антидепресанти. Така през Средновековието лечители са давали пиво с отвара от мента за лекуване от лоши мисли и безсъние.

Традиционно в Германия и Чехия пивото се смята за лекарството при наранена душа. А в скандинавските страни пивото е признат и разрешен антидепресант. Много от хората там са негови ревностни почитатели и вероятно това е една от причините глобалната класация на най-щастливите държави на планетата, да се води точно от скандинавските страни.
Хората, които приемат нормално количество пиво не знаят що е стрес. Те са жизнени и позитивни. Затова имаме ли възможност е добре – с чувство за мярка, естествено, да си пийваме от тази прекрасна кехлибарена напитка.