Често непослушни и капризни, но очарователни хлапета

Често непослушни и капризни, но очарователни хлапета

Вероятно една от най-трудните роли, която ни се пада да играем на сцената на своя живот, е да бъдем родители. Да помогнем на малкото създание да намери призванието в живота си, но и да порасне като уважавана от другите личност, с която се съобразяват. Да овладее норми и стандарти на поведение, приети и ценени в доброто общество.
Лесно е да го напишеш, трудно е да го реализираш. Ние, родителите, сме живи хора със своите странности, интереси, приоритети…

И нашата нервна система, колкото и да е гъвкава и адаптивна, има мигове в които е на път да избухне.
Защото това малко, прекрасно създание не разбира, че не всичко е позволено в този живот, който то постепенно започва да открива. И много обича да налага своите желания, интуитивно осъзнавайки вероятно, колко важно е то за нас.
Как да постъпваме в подобни ситуации, които са безброй в общуването ни с това малко човече?


Ако проявим към него несправедливост, като нищо може да загубим доверието му. Тогава за него няма да имаме авторитета на човек, способен да регулира възникнал конфликт по безпристрастен, обективен начин.
Ако се налагаме със сила, то като нищо може да приеме насилието като нормален начин за разрешаване на спорове и конфликти. И така неусетно само да израстне като агресор.


Ако непрекъснато го хвалим за поведението му, то това може да формира у него свръхвисоко самочувствие. Но и ако го подлагаме на прекалено сурова критика и непрекъснато му подчертаваме, колко лошо то се е държало, като нищо можем да го заредим с куп комплекси за цял живот.
Специалисти несъмненно ще ни препоръчат да спазваме баланс и да не изпадаме в крайности. И ще са прави, разбира се, само дето това трудно можем да го следваме в този свят, изпълнен с всевъзможни стресиращи ни фактори.


Но има един друг способ и той се оказва успешен: да активираме въображението си и при общуването си с нашите деца. Да търсим и намираме необичайни подходи към различните ситуации, в които всеки ден се оказваме с тях.
Ето някои простички решения, които нестандартно мислещи хора са намерили за разрешаване на различни проблеми, възникнали около детето.

Децата се карат в колата? Нужен ни е картон!

Use Cardboard To Stop Car Fighting Like This Genius Dad Did

Семейството ни е многолюдно, децата са си деца и се блъскат на задната седалка. Малко въображение и ще решим този проблем. Трябва ни само картон – от опаковка на неща, които наскоро сме купили от магазина.

То не иска да пие лекарството, което му е предписал лекаря

It's Not Medicine, It's Pepsi

Няма проблем – просто да си спомним, коя е любимата му напитка. А после  вземеме една кутия от същата марка,  поставяме там лекарството и  го предлагаме на хлапето. То с удоволствие ще посегне към така желаната от него напитка.

На плажа сме, а там има немалко рискове за детето

Use A Fitted Sheet To Keep The Sand Out At The Beach

На пясъка на плажа има всевъзможни опасности за малкото човече. Как да го откажем да си похапва от пясъка например? Ето едно нестандартно решение…

Детето страшно много си пада по бонбонките

Hide Your Candies In Frozen Beans Bag
Ние си знаем, колко е трудно да опазим бонбоните от детето – та то притежава истински талант на детектив и ги намира там, където сме ги скрили. Но и тук необичайния подход ще реши проблема ни.

Напомняме му, че сме с него

Денят ни е бил отново твърде натоварен и сме страшно изморени. Но искаме да напомняме на детето за своята обич към него. Тогава просто поставяме ръкавица на гърба му – то ще мисли, че това е нашата ръка.

Как да го научим, кое е ляво и кое е дясно

Вземаме лепенки и проблема бързо е решен.

То и сладоледа

Често срещана ситуация: сладоледа вместо в устата е по дрехите. Но има решение – просто не изхвърляме капака на чашата от кафето.

Да се погрижим за куклата

Detangle Doll's Hair With Dish Soap And Hair Conditioner

За да се разплетат косите на куклата ще ни помогнат сапуна и сушоара.

Расте ли детето

Фотографираме го всяка година в една и съща тениска, за да видим, колко то е порастнало за изминалата година.

място за моливи

от стари опаковки за DVD се получават отлични кутии за моливи

Излиза, че креативността ни е нужна не само за да се реализираме успешно в професионалната ни област. Тя ни помага да се справяме и с нестандартните ситуации, в които попадаме в общуването си с децата.