Шедьоврите на Джефро

Шедьоврите на Джефро

http://m.cdn.blog.hu/ma/manzardcafe/image/2%200%201%203/2013%20J%C3%BAlius/Driftwood/driftwood03_resize.jpg

Винаги се радвам, когато сърфирайки из мрежата, открия за себе си поредния увлечен от това, което прави човек. На фона на огромната маса от скучаещи, затъпяващи, интересуващи се единствено от развлечения и консумация индивиди, креативната личност няма как да не те привлече. Тя има нагласата да опитва онова, което другите подминават или отхвърлят с пренебрежение. За нея има нещо много по-важно от пряката материална изгода – радостта да твориш, да се самореализираш, да изследваш нови пространства.
Сред тях е и един млад човек – Джефро Уито. Той живее в град Tokeland, щата Вашингтон – водещ производител в САЩ на дървен материал. Заради неговите вечнозелени гори го наричат и Вечнозеления щат. И което е важно за нашата история – на запад Вашингтон граничи с Тихия океан.

Джефро от малък е запален сърфист. Много обичал да скита в свободното си време по брега и да разглежда парчетата дърва, особено корени, които океана изхвърлял на него. Онова, което привличало вниманието му грабвал и го отнасял у дома си. А там се занимавал с резба върху дървото.

https://www.nastroy.net/pic/images/201907/733222-1562823654.jpg

Сега, след като вече е пораснал, Джефро е превърнал детското си увлечение в своя професия. Направил си е работилница, която е комплектовал с измислени и саморъчно произведени от него, инструменти за обработка на дървета и корени.

https://www.gizushka.com/wp-content/uploads/2017/05/jeffro-uitto-driftwood-sanati.jpg

Повечето парчета, които са му необходими за неговата работа той намира през зимата, когато бурите изхвърлят дървета на брега или ги чупят в гората. Това е времето, когато той търси и открива своите съкровища, от които създава и уникалните си творби.

https://i.pinimg.com/originals/19/97/93/19979385e54ada956e5fd1cb8df93d83.jpg

Дървените отпадъци, донесени от океана на брега, той превръща в скулптори, предимно животни – коне, птици, жирафи, носорози, лъвове, раци… Освен тях изработва и дизайнерски мебели – маси, столове, стойки за бар, разкошни врати и др. Прави ги по свои хрумвания или по поръчка на клиенти. Някои от работите продава в магазина си, наречен “Почукай на дърво”, който се намира недалеч от местния Tokeland Hotel.
Понякога за да намери нужното му парче дърво му отиват месеци, а за да издяла скулптора от него – и година.

https://www.nastroy.net/pic/images/201907/719005-1562823653.jpg

Джефро споделя, че вдъхновение му дава природата, която той силно обича. Със скулпторите си той иска да привлече и нашето внимание към животните, много от които са на път да изчезнат.
Джефро – един вълшебник, който радва хората…