Ще доизпразнят ли протестите джобовете и хладилника ни?

Ще доизпразнят ли протестите джобовете и хладилника ни?

https://static.bnr.bg/gallery/cr/4871eb7e5a0ba94c22a3c21eeadf8d47.jpg

Еуфорията по улици, площади и пътища в много райони на страната не стихва. От изявление на кмета на столицата г-жа Йорданка Фандъкова става ясно, че в София те при това са и незаконни – не са заявени и съгласувани предварително със Столична община.

Но на техните организатори, лидери и заклети активисти им дреме, че нарушават „правилата на играта“. Както и за това, че с действията си буквално тероризират стотици хиляди граждани. За тях е важно на всяка цена да изпълнят задачата, която им е поставена от техните щедри „спонсори“ – родни и чужди: да доведат страната до пълен хаос.

Повечето от медиите, които обяснимо защо застават зад протестърите (та и те са на хранилката на същите тези „спонсори“) с посланията си само ги надъхват. И немалка част от хлапетата, техни батковци и какички, дето сега са на улицата наистина започват да си вярват, че правят нещо, с което ще останат в историята – ще преборят мафията, корупцията, шуробаджанащината, безправието… И ще се възцари царството на справедливостта и социалното равенство, а всички ние (но най-вече протестиращите!) ще получат стандарт на живота досущ като този на швейцарците.

Факт е, че днешните млади имат  сериозни проблеми с паметта – най-вече заради екраните, с които не се разделят. Като добавим към това и невежеството, така характерно за повечето от тях няма защо да се чудим, че те не си дават сметка как завършиха нестихващите протести през последните три десетилетия. На които тълпата бе събирана с абсолютно същите лозунги при това. Та първата работа на влезлите благодарение на предишни протести образи във властта, бе да наредят свои хора по нейните коридори. И спешно, и алчно да започнат да грабят- преди на улицата да са се появили отново тълпите, които да ги отдалечат от плячката.

Евгени Михайлов е известна личност. Не споделям повечето от възгледите му, но съм съгласен с написаното от него във Фейсбук: т.н. „Отровно трио“, което в публичното пространство се представя като организатор на сегашните протести разиграва цяла София, а и страната, за да приберат едни пари. Г-н Михайлов ни напомня, че през 2013 г. същите платени протестни пиари пак ни разиграваха 404 дни – без никакъв резултат за повярвалите им, естествено.

https://nv.ua/system/Article/posters/002/205/418/original/b3f6f1f3a3f3386ad75e7ccd33935d50.jpeg

Пет години след началото на прехода към капитализъм – през 1995 г., у нас е проведено мащабно социологическо проучване на общественото мнение. То показва, че еуфорията от 1990 г. вече я няма – все повече българи са убедени, че са останали излъгани. Собственият им опит ги е довел до извода, че  зад всяко ново богатство в България стои незаконна търговия (35 на сто), изнудване (14 на сто), хазартни залагания (14 на сто) и т.н. На мнение, че богатство може да бъде спечелено с честен труд, са едва 11 на сто от анкетираните.

Наши дни – януари 2020 г. Публикуван e годишният Индекс за възприемане на корупцията на „Трансперънси интернешънъл“. Естествено, няма никаква изненада –  България отново е най-корумпираната страна в Европейския съюз – така, както е била и в зората на т.н. „демокрация“. Всяка година корумпирани властимащи на всевъзможни равнища крадат над 11 милиарда евро от държавата ни. За тези три десетилетия са се сменили управляващи от целия политически спектър. По коридорите на властта гордо са се разхождали и  образи, които сега промиват мозъците на младите хора на улиците. Но те не искат да си спомнят, какви са ги вършели в миналото – за тях от значение е единствено бъдещето. А в него те се виждат седнали на масата с държавната баница, която страстно лапат.

Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа, е казвал Аристотел. В никакъв случай не съм фен на премиера, но той е прав, когато казва: идва тежка зима! Хаосът в страната, към който ни водят жадуващи да се върнат на власт алчни и също толкова корумпирани, колкото и сегашните политици, ни изправя пред непредсказуеми изпитания. Особено във време на пандемия, на която определено скоро не се и вижда края.

Националният статистически инстутит (НСИ) публикува твърде тревожни данни, но лично аз се съмнявам, че те са точно такива – по-скоро някой си е поиграл с тях, за да не ни стресира. Истината е, че ситуацията е далеч по-лоша, отколкото ни се представя: резултатите от второто тримесечие на 2020 г. доказват, че е налице най-големият срив на българската икономика от началото на прехода към пазарно стопанство през 1989 г. до днес! Безработицата скача, спада икономическата активност за  населението на възраст между 15 и 64 г., а брутният вътрешен продукт (БВП) на България намалява до близо 10 на сто спрямо първото тримесечие (и с 8.2 на сто спрямо второто тримесечие на 2019 г.).

Индиректно доказателство за предстоящите изпитания, които ни очакват, са и ключови послания в заглавия на водещи западни медии. Рекордно съкращение на БВП на Великобритания с 20.4 на сто за второто тримесечие на т.г. (Business Insider); американската икономика рухва с близо 33 на сто (Die Welt); Франция изпадна в историческа рецесия – истинска икономическа катастрофа (Le Figaro); Германия е заплашена от мегавълна от фалити – всяко пето предприятие в страната е пред банкрут (Bild); пандемията върна икономиката на Италия в миналия век (Die Welt)  и т.н. Да се надяваме на скорошно връщане към нормалния икономически ритъм е безполезно – според експерти на Световната здравна организация последиците от пандемията на Ковид-19 ще  усещаме не в едно, а в много десетилетия.

https://magyarnemzet.hu/wp-content/uploads/2020/07/KEPA20200725005.jpg

Такава е правдата на живота – сурова. И тя не се променя от лъскавите лозунги, вузевулите, разнасяните нагоре-надолу ковчези и излежаването на разни типове по кръстовища. Хаосът, който сега допълнително внасят в обществото ни алчни и корумпирани политици и обслужващи ги „интелектуалци“ с незаконно провеждани протести, още повече задълбочава стремителният ни летеж към пропастта. А това за нас, простсмъртните, дето някакси свързваме двата края между заплата или пенсия означава, че скоро живота ни съвсем ще се вгорчи.

Честни политици (доколкото може да се намерят, в което силно се съмнявам!) не влизат във властта чрез арогантен уличен натиск, а посредством прозрачни   избори. Които спечелват не само с почтеността си, но най-вече с ясна и точна програма за разрешаване на проблемите, които вълнуват нас, избирателите. А организираният циничен, агресивен, нагъл протестен хаос, на който сега сме не само свидетели, но и потърпевши, може да ни  гарантира  единствено още по-празни джобове и хладилник, превзет от  паяжина.