Ще забравим ли за банкнотите

Ще забравим ли за банкнотите

 

Преди няколко десетилетия като журналист се оказах в Швеция. Там за първи път видях банкомат. Пред очите ми красиво момиче се приближи до един автомат на обикновена улица в Стокхолм, натисна няколко копчета и си тръгна с пачка банкноти. А след нея аз стоях, разглеждах непознатата ми машинка, дето ей така раздава пари и се възхищавах на шведите, които са си решили финансовите проблеми.
Оттогава мина много време и много неща се промениха. Банкомати се появиха и у нас, но по всичко личи, че няма да ги има дълго – скоро ще забравим въобще за банкнотата. Не е далеч деня, когато ще се появи и първото поколение, което няма да е виждало и докосвало книжни пари.


Китайската компания Alipay, част от гиганта Alibaba, пусна в действие най-нова система за плащания – “Усмихни се и плати” (Smile to Pay). Отскоро тя работи в един от ресторантите на веригата KFC в град Ханджоу в югоизточната част на Китай. Вероятно избора точно на този град от огромната територия на тази страна не е случайно: там е роден основателя на Alibaba – Ма Юн, повече известен като Джак Ма.


Smile to Pay е първата платежна система, която започва да използва технологията за разпознаване на лица при осъществяване на покупки. Тя е разработена от Ant Financial – дъщерна компания на Alibaba Group. Системата могат да ползват регистрирани потребители на Alibaba, които правят покупки чрез Alipay. Тази информация позволява на Smile to Pay да разпознае потребителя и да осъществи покупката. Не са необходими пари в брой, кредитни или дебитни карти, смартфон – клиента просто се усмихва срещу 3D-камера. Това позволява на системата за разпознаване да се убеди, че пред нея е жив човек, а не фотография.

Тя не може да бъде измамена и чрез видео – веднага ще различи живия човек от неговия видеозапис по характерни сенки и блясъци. Алгоритъмът разпознава човека в продължение на две-три секунди дори, ако той е променил цвета на косите си, макиажа или е с перука. Клиентът не трябва да се страхува някои да не се маскира като него и да пазарува за негова сметка. Впрочем от компанията гарантират, че ако някои съумее да “открадне” усмивка на клиент на Alipay, то тя ще покрие всички разходи.


Интеграцията на системата за плащане Smile to Pay в ресторант KFC е първото в света търговско приложение на технология за разплащане чрез разпознаване на лице. Никак не е изключено в недалечно бъдеще точно тя да се превърне в най-разпространената система за бързо плащане в света.
За повечето от нас това ще е поредното доказателство, че технологиите се развиват шеметно и променят реалноста. Но според Джак Ма нещата не стоят точно така – за него мечтите са тези, които преобразяват света. Благодарение на тях стават възможни и технологичните постижения.
И по всичко изглежда, че той е прав.