Ще заведете ли дамата си на вечеря

Ще заведете ли дамата си на вечеря

Колкото по-щура е идеята ни, толкова по-големи са шансовете ни на успех – помните девиза на великия Сун Дзъ: ще победиш само, ако удивиш!
В базата си данни пазя един определено любопитен случай, който потвърждава тази истина. Той е отпреди няколко години – от времето, когато Гърция бе изпаднала в много дълбока икономическа криза.
Гръцкият пилот Омир Сисостопулус патрулирал около остров Самос с поверения му изтребител Ф-16. И изведнъж се сетил, че паричките няма да му стигнат за вечерята, на която планирал да заведе очарователна дама. Не зная дали си спомняте, но по това време в съседната нам страна бяха въвели ограничение за теглене от банкомат – 60 евро. Сума определено недостатъчна, за да прекараме една незабравима вечер с дамата си и полагащите се екстри.


И тогава на нашия приятел му хрумва щура идея: така и така е с изтребителя си що да не прескочи до комшиите и да изтегли от техен банкомат една прилична сума. От 2000 евро например – в Турция няма ограничения. Речено-сторено: Омир дръпнал щурвала, самолета се завъртял и литнал към едно изоставено летище в град Сьоке в западния турски вилает Айдън.
Като едно печено момче пилота летял много ниско, за да не го прихванат радарите на турската противовъздушна отбрана. Кацнал и най-спокойно паркирал самолетчето си в един от хангарите. После взел такси до центъра на Сьоке, изтеглил турски лири, които обменил в чейнджбюро. След това с 2078 евра в джоба си Омир извършил отново същата операция, но в обратен порядък – завърнал се на гръцкото летище „Неа анхиалос“.
А за награда получил една великолепна вечер с очарователна дама…