Ще купи ли NASA марсохода ви?

Ще купи ли NASA марсохода ви?

Правилният отговор на въпроса: да, ако вие се казвате Артьом Павленко. Ученик сте в руския град Омск и покрай другото сте и страхотен изобретател. Точно него поканиха от американската космическа агенция NASA с родителите му и създадения от него марсоход в САЩ. Намерението на NASA е да закупят уникалната машина на Артьом.
А за нея света научи благодарение на Балтийския научно-инженерен конкурс, който от 2005 г. се провежда в началото на февруари в Санкт-Петербург. Да попаднеш на него никак не е лесно. На журито на тазгодишния конкурс, в което влизат авторитетни учени от Санкт-Петербургския научно-изследователски университет за информационни технологии, механика и оптика, са били постъпили над 4000 предложения. От тях до финала са достигнали 369. Но победителите са само 4, сред които е и Артьом със своя марсоход. Всички те заминават през май на Световния преглед за научни и инженерни достижения на учащи се – Intel ISEF-2017 в Лос Анджелис.

Една година е била необходима на 17-годишния Артьом, за да създаде своя модел на марсоход. Успехът му се дължи и на неговия определено нестандартен подход. Всички познати досега средства за придвижване на Марс, са ориентирани към намиране отговор на въпроса: има ли признаци на живот на тази планета? А Артьом си е задал друг въпрос – кое е най-удобното място на Марс за живеене на хора? Неговият действащ модел на марсоход има за цел да търси най-подходящата зона, където да бъде построена база за бъдещите земни обитатели на Червената планета.
Част от детайлите за своя модел той си е осигурил чрез интернет, останалите е намерил, като е разглобил своя стар ноутбук. Неговият марсоход издържа различни екстремални натоварвания, автоматично анализира радиационния фон, състава на атмосферата. Артьом е създал комфортни условия за преместване и пребиваване на хората, които ще търсят място за базата. Той е предвидил дори специален контейнер, в който ще се събира марсианска пръст, за да се отглеждат картофи за бъдещите космонавти.
Общо за построяването на уникалната машина Артьом е похарчил около 600 лева. Можем само да гадаем, колко ще му заплати NASA за марсохода, но няма съмнение в това, че момчето ще се върне в Русия със сериозна печалба.


Марсоходът не е първата разработка на креативния Артьом. През лятото на миналата година той стана победител в държавния конкурс за млади изобретатели и бе награден от руския парламент (Държавната дума) за създадения от него хексакоптер. Неговият дрон не само превъзхожда повечето от предлаганите от различни фирми, но е и два пъти по-евтин от тях. Той сам е написал програмата за своя безпилотен апарат. А детайлите, които са му били нужни, си е поръчал в Китай. Неговият хексакоптер стана победител сред 240 други проекта от 61 региона на Русия. Артьом тогава спечели авторитетното жури, съставено от знаменити учени и изобретатели, не само с оригиналността на безприлотния си апарат, но и с неговите реални търговски перспективи.
Артьом вижда бъдещето си неразривно свързано с Космоса. Планира да продължи образованието си в знаменития московски държавен университет на името на Бауман, а после да се реализира в областта на космическите технологии. Мечтата му е да разработва спътници, роботи, всевъзможни летателни устройства, софтуер за тях…
И тъй като деня се познава от сутринта, най-вероятно тя ще се сбъдне.