Ще наложи ли Евросъюза санкции на САЩ?

Ще наложи ли Евросъюза санкции на САЩ?

https://f10.pmo.ee/4QqRqKxVBPzxQ8nbTbFbcR-NPfo=/1200x630/smart/nginx/o/2012/06/28/1189414t1hc6e7.jpg

Става все по-интересно: губещата почва под краката си Америка може да получи още един удар не само по своята репутация, но и по икономическите си интереси. Евросъюзът решително е настроен като ответен жест на нейни санкции да и наложи свои. Европейският комисар за търговията Фил Хоган заяви за готовността на ЕС да направи това в свое интервю за El País –вторият по големина всекидневник в Испания.

В основата на нарастващото напрежение в случая конкретно е ожесточаващата се конкуренция между европейската авиационна корпорация Airbus и американската Boeing. Битката между двата гиганта започна в Световната търговска организация (СТО) през далечната 2004 г. Тогава САЩ обвиниха редица европейски държави, че предоставят незаконни субсидии и грантове за  Airbus. Което – типично по американски, не пречи на САЩ да продължават незаконно да субсидират собствената си корпорация Boeing.  

Airbus прие да се откаже от субсидиите ва Евросъюза, които бяха обявени за незаконни от Световната търговска организация (СТО). От това незабавно се възползва Вашингтон и на 18 октомври 2019 г. САЩ въведоха високи тарифи за много европейски стоки, като санкция за това, че ЕС субсидира Airbus. Митата им бяха повишени  с 10% и с 25%. Това нанесе загуби на европейски страни в размер от над 7,5 милиарда долара. Според Фил Хоган  тези санкции са неприемливи и трябва незабавно да бъдат вдигнати. Той предупреждава, че ако САЩ решат да запазят своите европейски експортни тарифи, решат да ги увеличат или да ги прилагат към нови продукти, ЕС ще действа за да упражни собствените си санкциониращи права.  За Фил Хоган за да просперира  света се нуждае не от санкции, а от лоялна конкуренция, равнопоставени условия, свободна търговия.

Впрочем ЕС излезе и със специално заявление, в което предупреди за готовността да наложи санкции, ако Вашингтон откаже да регулира спора по митата върху експорта от страни на Европа. При това  Airbus напълно е изпълнила изискванията на СТО в частта за съкращаване на държавните  инвестиции, се казва в заявлението на Еврокомисията. Тя предупреждава, че в интерес на САЩ е да прекрати разрушителните тарифи, които неоправдано затрудняват европейската промишленост и селскостопанския сектор. В заявлението на ЕС се посочва, че в условията на пандемия от коронавирус и глобална рецесия е необходимо да се премахнат митата, които „излишно обременяват“ промишлеността и селското стопанпство. И ако това не стане, то Европа „в пълна степен ще се възползва от своите санкционни права“.

https://rusvesna.su/sites/default/files/styles/orign_wm/public/miting_germaniya_berlin_2.jpg

Друг остър проблем, който все по-силно гневи Европа са санкциите, които Америка въвежда заради строителството на газопровода „Северен поток-2“. Става дума за мащабен проект, стойността на който е близо 10 милиарда евро. Все повече европейски компании са възмутени от безцеремонното поведение на САЩ и са на мнение, че това е „въпрос на европейски суверенитет“, отбелязва влиятелният немски всекидневник  Frankfurter Allgemeine Zeitung. Той подчертава, че става дума за това, доколко Европа е готова да защити своята независимост и конкретно енергоснабдяването на континента. Вестникът цитира влиятелни предприемачи, според които, ако ЕС не реагира, то е реално възможно Европа да загуби своята привлекателност като място за инвестиции.

Правителството на Германия също решително се противопоставя на американските санкции, защото те „противоречат на международното право“. А представители на немската икономика гневно осъждат американските заплахи и ги определят като „немислима криза в трансатлантическите отношения“, отбелязва Frankfurter Allgemeine Zeitung.

И друга влиятелна немска медия – Die Welt съобщава за възмущението, обзело депутати от Бундестага, за които заплахите от санкции заради „Северен поток-2“ са директен саботаж. Те призовават Германия да се възползва от сегашното си председателство в ЕС, за да повиши „устойчивостта на Европа към санкции“. А САЩ да получат умен и болезнен отговор, за да им стане ясно, че Германия и Европа – едни от най-крупните в света вътрешни пазари, не могат да позволят на други да се отнасят към тях като към васали, изтъква Die Welt. Депутати напомнят, че икономиката на САЩ в много стратегически важни отрасли сама е силно зависима от продукция и ноу-хау на европейски компании. И затова въвеждането на европейски санкции спрямо Америка може да се окаже твърде болезнено за нея.

Но вероятността САЩ да вземат предвид желанията на европейските си съюзници е малко вероятно. И главната причина за това е в мисленето на нейните лидери. В публикация на сайта цитирах Мартин Зиф, американски журналист и анализатор с богат опит. За него точно маниакалната американска мания да нарежда на други нации по света и след това да се намесва безразсъдно и без край, за да сваля правителства и да преработва цели общества, може да има  „ужасяващи последици за мира и стабилността на целия свят“. Ако осъзнаем, че имаме работа с огромно общество от неграмотни, високомерни, арогантни, разглезени, инфантилни недоразумения от двата пола, подчертава Мартин, ще ни стане ясно защо в САЩ съществуват объркващи модели на поведение и политически мании. И откъде е тази идиотска и в действителност самоубийствена потребност безкрайно да се оказва натиск, да се наказва, да се чете морал на други държави.

https://daypic.ru/wp-content/uploads/2019/09/9318bb9999b8.jpg

Но европолитиците нямат и избор – искат или не искат те са длъжни да вземат предвид и настроенията сред европейците. Аз вече писах и за годишното проучване на реномираната изследователска организация (американска впрочем) „Галъп“: не САЩ, а Германия е държавата, която е най-уважавана на планетата! Одобрението на ръководството на САЩ сега е на най-ниското равнище сред традиционните негови съюзници в Европа: 61 на сто не одобряват резултатите му и само 24 на сто го одобряват.

Настъпил е момента, когато европолитиците трябва да демонстрират, че не са хора на повикване на все по-инфантилната, високомерна и агресивна Америка. И да докажат, че са хора, които наистина ги вълнува  съдбата на Европа.

А не единствено  собствените им  джобове.