Ще научите ли прасетата да скачат?

Ще научите ли прасетата да скачат?

Пари се правят от хора, които разсъждават различно за неща, за които другите мислят еднакво. Ако предложим на пазара продукт или услуга, които са идентични на тези, вече представени от нашите конкуренти, вероятността да не успеем е почти сигурна. Потребителите ги познават, оценили са ги, свикнали са с тях, а към всеки непознат производител ще се отнасят с подозрение. Ще трябва да се разделим с внушителни суми за изграждане на собствената си репутация, без да има стопроцентова гаранция, че така ще се приближим към желаните печалби.
Но ако постъпим необичайно, то вероятността да спечелим стремително се увеличава.
Хуанг Деминг от провинцията Хунан е производител на свинско месо, но такива като него в милиардния Китай има твърде много. Как да се отличи от тях и клиентите да се втурнат да купуват точно неговите продукти?


Вероятно доста нощи Хуанг не е могъл да спи спокойно. Но резултатът е, че в един прекрасен миг се появило щурото му хрумване: що да не вземе да научи прасетата си да скачат от кула!
Той построил дървена платформа на височина 3 метра до свинарника си. По един коридор качва прасетата на тази вишка, леко ги побутва, те скачат и започват да плуват към брега.
Хуанг не е балама, поназнайва нещо и от пиар. Разпратил той съобщения до няколко медии и незабавно дошли журналисти да видят необичайната гледка. А после разказали на своите читатели и зрители за това, какви прасета е създал техния сънародник.

Хуанг се сетил и намерил и кауза, която да е близка до хората. Навсякъде той разказва за ползата от спорта не само за човека, но и за прасето. Според него скачането от кулата и последващото го плуване, подобрява неговия имунитет. Освен това апетита неизбежно му се изостря и то расте много по-бързо. А заради спорта месото на неговите прасета става крехко, сочно и особено вкусно. Такова, каквото не може да се получи от лежащи, мързеливи прасета, които предлагат на пазара другите производители.
Естествено, благодарение на медиите популярността на Хуанг и неговите спортуващи прасета скочила невероятно. Това пък довело и до голямо търсене на месото, което той предлага. Независимо, че Хуанг вдигнал цените три пъти над тези, предлагани от конкурентите.


Впрочем нестандартния свинепроизводител откри и още един неподозиран източник на печалби – многобройните туристи, които специално идват до фермата му, за да видят необичайното шоу на скачащите прасета. Те с охота си купуват билети за него, а после опитват в гостилницата и гозби, сготвени от  спортували свине.
И повечето от туристите си тръгват не с празни ръце, а с някои и друг закупен килограм от особено вкусното месо на прасе, което е скачало от дървена кула…