Ще ни плащат ли, ако роботите ни вземат работата: част 2

Ще ни плащат ли, ако роботите ни вземат работата: част 2

 

В немалко страни сега учени се занимават да проучват, как ще работи една не нова, но позабравена идея: базов доход. На всеки човек да се гарантира определена сума, която да получава независимо дали ще работи или не. И какво ще прави през свободното си време – ще търси ли работа, ако я няма или ще се наслаждава на свободните си дни, ще си е само негов проблем. Но очакванията са, че хората няма да безделничат, а ще работят върху себе си и за обществото като цяло.

Най-новият пример е от Канада. Тези дни правителството на провинция Онтарио – най-многочислената в страната, взе решение да се присъедини към експеримента с изплащане на безусловен базов доход. Пилотната програма е предвидена за тригодишен период.
Причината за това хрумване, е растящото безпокойство на хората за утрешния ден на децата им. Задава се свят на глобална конкуренция, орязани социални облекчения, свят, в който ще расте безработицата, а хората с късмет ще са частично заети.


Проектът предвижда властите на Онтарио да плащат базова сума на 4000 семейства с ниски доходи, които ще бъдат избрани произволно – в градовете Хамилтън и Тандер-Бей, и в селото Линдси. Парите ще се плащат на всички – работещи и неработещи. Лице, което няма брак, ще получава до 16989 канадски долара годишно, а съпружеска двойка – до 24027 канадски долара годишно. Отделно всеки инвалид ще получава доплащане от 6000 долара. Както и преди семействата с деца ще получават пари за всяко дете. Цялата стойност на проекта е около 150 милиона долара.


Впрочем подобен експеримент вече е правен в Канада през 70-те години на миналия век. От населението на град Дафин в провинция Манитоба 30 на сто са получавали по 15000 долара на човек. Четири десетилетия по-късно – през 2011 година, икономисти от университета в Манитоба, са изследвали до какво е довел този експеримент. Така било установено, че сред децата, които са участвали в него, се е увеличил броя на тези, които са завършили средно училище. Относителният дял на случаите на заболявания сред участниците, се е съкратил с 8,5 на сто.


В периода 2014-2015 година в Германия бе проведен социален експеримент. С него се търсеше отговор на два въпроса: възможно ли е да се въведе в страната всеобщ безусловен доход и как ще се държат хората, ако започнат безвъзмездно да им плащат около 1000 евро. Експериментът под названието “Моят безусловен базов доход”, се проведе от берлинския предприемач Микаел Бохмейер. А парите за него бяха събрани чрез доброволни пожертвования (публично финансиране – краудфъндинг). Над 30000 човека направиха вноски, за да може той да бъде реализиран.


Всеки месец участниците получаваха по 1000 евро в рамките на година. Първите пет участници – четири жени и един мъж, бяха избрани чрез лотария, направена публично пред публика и показвана в реално време в мрежата. Всяка от жените имаше различни идеи, за които щеше да харчи парите: за повече време за децата си, за реализация на своя мечта, за пътешествия. Единственият мъж планираше да наеме с тях работник за бизнеса си – отглеждане на екологично чисти продукти.
От старта на проекта през юли 2014 г. инициативата е осигурила основен доход на 43-ма души. И всички те, след като са започнали да получават по 1000 евро на месец, вече са спяли спокойно, почувствали са се по-свободни и по-здрави.


В интерес на истината в Германия правителството вече плаща един вид „минимален основен доход“. Той е в размер на 200 долара на месец за деца и младежи под 25-годишна възраст, които учат в колежи и училища. Самото обучение също е безплатно.
В началото на миналата година и в холандския град Утрехт и още 19 общини, стартира проект за безусловен базисен доход. В него 300 души ще получават по 1100 евро всеки месец в продължение на три години, независимо дали работят или не и какъв е размера на месечния им доход. Хората сами ще решават дали тези пари ги задоволяват или да търсят допълнителна работа. Има идея тази система на заплащане в бъдеще да обхване всички жители на Утрехт – 330772 души.


През януари тази година и във Финландия стартира подобен проект. От началото на 2017 година до края на 2018 година, правителството ще плаща всеки месец на 2000 души гарантиран минимален доход в размер на 560 евро. Те са определени чрез случаен избор от финландци на възраст между 25 и 58 години, които получават най-ниски помощи като безработни. Всички те ще получават тези пари в продължение на две години, независимо дали ще започнат работа или не.


Във Финландия при около 2,5 милиона работещи има към 213000 безработни. Ако някои от останалите без работа се съгласи на временна или ниско заплатена дейност, на него незабавно му орязват помощите. Същото се случва и ако безработен се опита да започне собствен бизнес – веднага му спират помощта, дори и ако в продължение на шест месеца фирмата му не успява да му осигури никакви доходи. Нямаш ли спестявания съвсем си закъсал.

Интересен е факта, че тази идея бе подкрепена от 70 на сто от населението на страната.