Ще ни плащат ли, ако роботите ни вземат работата: част 3

Ще ни плащат ли, ако роботите ни вземат работата: част 3

 

Идеята за безусловен базисен доход бе отхвърлена в Швейцария. На референдум, състоял се на 5 юни 2016 година, швейцарците трябваше да решат дали да се плаща на всеки жител на страната, независимо дали той работи или не, по около 2250 евро (2500 швейцарски франка) всеки месец. Става дума за безусловен базов доход (средната заплата в страната е около 6500 франка). На всяко дете се предвижда да бъдат предоставяни по 625 франка месечно. Населението на страната – 78 на сто от него, отхвърли идеята да се въведе гарантиран ежемесечен минимален доход.


Инициаторите за референдума не смятат, че тези пари ще направят от швейцарците безделници. Според тях те просто ще им дадат допълнителни възможности за развитие. Те се основаваха и на проучване на Demoscope Institute. То показва, че в случай на въвеждане на базов доход само 2 на сто от швейцарците ще спрат да работят, а 8 на сто ще си помислят за подобна възможност.
Реално погледнато Швейцария е една от малкото страни в света, която може да си позволи да осъществи тази революционна идея. Макар и да има едва 8 милиона население, тя заема второ място в света по бруто вътрешен продукт на глава от населението. Сами може да си обясните, защо тя е на първо място на планетата в т.н. индекс на щастието…


В интерес на истината никак не са малко противниците на идеята за безусловен базов доход, особено сред икономистите. Те смятат, че така няма да има стимули хората да се трудят, а и икономиката едва ли ще издържи. Това ще доведе до рязко увеличение на данъците и незабавно ще се отрази на размера на бруто вътрешния продукт. Така по време на обсъжданията в Швейцария обединението на работодателите Economiesuisse предупреди, че ако бъде приета идеята, това може да доведе до срив на конкурентоспособността на швейцарската икономика. Те посочиха, че това ще струва около 140 милиарда франка годишно и ще доведе до скок на данъка за потребление с 50 на сто. На практика, ако се реализира подобна идея, то тя ще превърне всички граждани в пенсионери до живот.


Скептиците изтъкват, че така хората ще забравят за ценността на труда и ще се откажат да работят повече. Невъзможно ще стане да се намират кандидати за обществено необходими, но непопулярни видове дейности. Просто няма да има желаещи да събират боклука например, след като базисния доход ще им осигурява повече от прилично съществуване. Инфлацията също ще бъде стимулирана, защото хората ще започнат да харчат повече пари.
Но идеята има и немалко привърженици. Те са най-вече сред хората, които откриват ценността на времето пред парите. И ако те имат гарантиран минимален доход, който да им осигурява оцеляване, те ще се посветят на мечтите си. Така, както го прави норвежеца Хенрик Виске, на който му писна денят му да минава в четирите стени на офиса и затова напусна, грабна любимото си куче Акиак и обикаля света. Но хората, които се наслаждават на изумителните му снимки, днес са десетки хиляди.


Подобен на него е художника Жулиен Маланд, който пътешества и превръща скучни и унили кътчета в произведения на изкуството. И така подарява усмивки на хората в различни градове по света.
Щурата идея на Даниел Седики – да усвои 50 нови професии в 50 щата на страната за 50 седмици, не само му позволи да постигне финансова независимост, но накара хиляди негови връстници да повярват в себе си.
Руският архитект и инженер Денис Юшин от град Красноярск се отказа от блестяща кариера, за да поеме на шестгодишно околосветско пътешествие. И така не сам да открива, колко прекрасен е света, но и да удивлява срещаните по пътя си хора със необичайните си умения.


Съгласно проучвания 64 на сто от населението на Европа подкрепя въвеждането на безусловен базисен доход, ако има такава възможност. Хората дори интуитивно усещат, че тази идея далеч не е толкова безмислена или откачена, колкото може би изглежда на пръв поглед. Ако бъде реализирана, то много хора ще получат повече свободно време и по-добро качество на живот. Те ще се разделят със стреса, здравето им ще укрепва, ще се занимават с неща, за които винаги са си мечтали – да общуват повече с децата си и да им помагат да израстнат като утрешни достойни граждани. Да се образоват, преквалифицират, пътешестват, откриват собствен бизнес. Да се заемат с проекти, за които смятат, че са стойностни и полезни за другите. Да планират живота си.

Ще се разкрепостява креативен потенциал, който спи във всеки човек. А когато това се случи, с хрумванията си той ще допринася за обществото и ще възвръща вложените в него инвестиции. Не случайно и вече цитирания по-горе изобретател и предприемач Илън Мъск, е сред най-активните защитници на безусловния базов доход.


Днес тази идея може да ни звучи утопично, но утре, когато роботите започнат масово да отнемат работните ни места, то точно тя може да се окаже удачното решение. Което не само да предотврати войната между нас и роботите например, но и да доведе до коренна промяна в отношението към труда въобще. И от сегашните ни представи за професионална реализация да остане само спомен.
Най-същественото е, че е поставено началото на обществен дебат за всичко това, което предстои да се случи в една от най-важните области на живота ни – нашата професионална реализация.