Ще ни съсипе не пандемията, а политиката за борба с нея!

Ще ни съсипе не пандемията, а политиката за борба с нея!

https://s13.stc.yc.kpcdn.net/share/i/12/12313202/wr-960.webp

Не съм имал удоволствието да се срещна с един от най-добрите наши кардиолози – проф. Пламен Гацов, доктор на науките, автор на над 200 научни труда, член на престижни наши и международни организации. Общувал съм предимно с хора от друга професионална област. Освен това се опитвам да живея така, че да не се нуждая от консултации на кардиолози. Храня се нормално. Не докосвам продукти на фаст фууд-индустрията и безалкохолни напитки – тези истински убийци на сърдечно-съдовата ни  система. А и ходя бързо в парка всеки Божи ден, независимо от капризите на времето – нормата ми е около 15 км. Просто знам, че това е задължителният минимум, от който се нуждае сърцето ми, за да работи безупречно.

А поводът да спомена проф. Гацов е  негово интервю, на което случайно попаднах. От това, което прочетох се убеждавам, че той е не само честен и почтен, но и смел човек – за разлика от немалко свои колеги, които са се подали на натиска на всевъзможни групи по интереси. А вероятно сред тях ще се намерят и немалко образи, които разпространяват в публичното пространство „правилните възгледи“ относно пандемията и ваксинацията, само защото са добре „мотивирани“ от лобисти на фармацевтичната индустрия.

Най-големият проблем, който свидетелства за въпиеща некомпетентност на хората, които днес са се настанили и в здравното ни министерство е, че фокусирането единствено върху пандемията от коронавирус е за сметка на лечението на пациенти с други болести. Спирането на планови дейности в родното  здравеопазване  обрича на преждевременна смърт хиляди хора у нас, които имат хронични заболявания – най-вече сърдечно-съдови и онкологични. С разработената  от здравното министерство и приета от правителството на „харвардските възпитаници“ и компания стратегия за борба с коронавируса, се блокират консултации, прегледи, изследвания на хора, които вече са били планирани. На практика се прекратява тяхното лечение в името на борбата с коронавируса. Легла и отделения, предназначени за хора с хронични заболявания, включително и хирургични звена, се трансформират в ковид-отделения. Това неминуемо ще се  отрази негативно на лечението на стотици хиляди други хора.

В своето интервю проф. Пламен Гацов ни припомня, че през 2020 г. починалите заради сърдечно-съдови заболявания у нас са 71000 души, докато умрелите от Ковид-19 са 8555. Сега хора преждевременно си отиват от този свят не от ковид, а защото не са полагани здравни грижи за тях. Не им е обърнато необходимото внимание, защото не са от предпочитаните пациенти с ковид. Стратегията на новата ни власт е да се грижи изключително за тях, но не и за останалите.

Възможно решение на проблема е да се открият в големите градове специализирани болнични заведения само за пациенти с ковид, предлага проф. Гацов. Той дава пример с нашата съседка Сърбия, където са създадени 3 съвременни и напълно оборудвани, с необходимия  персонал болници за лечение само на пациенти с ковид.

В своето интересно интервю видния наш кардиолог взема отношение и към процеса на ваксинация, за реализацията на който сега е насочен огромен държавен ресурс. В действие е и мощна манипулативна кампания, която трябва да убеди хората в това да се ваксинират. И в интерес на истината „информирането“ им дава резултати – пред пунктове за ваксиниране се появиха дори и опашки.

https://u-f.ru/sites/default/files/styles/main_700/public/koronavirus_14.jpg?itok=wixA53PW

Само дето ваксините далеч не са напълно безвредни. Така според проф. Гацов един от най-опасните странични ефекти при ваксинирането срещу Ковид-19, е появата на  миокардит (от гр. „мускул“ и „сърце“ – възпаление на сърдечния мускул), който при масовата ваксинация се подценява. Кардиологът е категорично против ваксинирането извън болнично заведение. „Това говорене – има пунктове отворени, вървете и се ваксинирайте, за мен е страшно”, твърди проф. Гацов.

Той изразява и тревогата си за това, че у нас не се проявява интерес за странични ефекти при ваксинираните. Хората не се проследяват какво се случва с тях след поставянето на ваксини от специалисти-медици. „Такова нещо аз не знам да се прави. Това означава, че е възможно да изпускаме много нежелани реакции”, твърди проф. Гацов.

Много интересно е и становището на експерт като него за масовата  ваксинация, която „харвардските възпитаници“ и компания така агресивно се опитват да наложат на всички ни. Той е убеден: преди да са завършили проучвания на ваксините, които продължават 3-4 години, не може със сигурност да се каже доколко те предпазват и доколко вредят. И  признава, че му е трудно да посъветва хората дали да се ваксинират или не, просто защото за да бъде доказана безопасността и ефективността на ваксините, е нужно достатъчно дълго те да са тестирани. Особено пък, когато става дума за деца, където перспективата от странични ефекти не трябва да бъде подценявана.

И още нещо съществено, което споменава видният кардиолог: наивността на желаещите да се ваксинират, съчетана с „не винаги чистите помисли на хора, които произвеждат най-различни медикаменти“, може да доведе до грешки.

В това, че не  масовата максинация, а  правилната здравна стратегия ще  помогне да се спаси живота на милиони хора, е убеден и Клайв Дикс. Той бе доскорошен председател на работната група по ваксините (Britain’s Vaccines Taskforce) на Великобритания и е един от най-големите нейни експерти точно в тази област. Клайв Дикс е категоричен противник на  задължителната за всички хора ваксинация. В интервю за националната медия LBC, той заяви: „Вариантът на Omicron е относително лек вирус. И да продължиш да ваксинираш хората и да мислиш да го направиш отново, за да защитиш населението, според мен  е загуба на време.“ Вместо това Клайв Дикс се застъпва за  „силно фокусиран подход“ за ваксиниране на уязвими групи хора, които са в зоната на риска. За него истината е, че високият процент на ваксинирани не спира разпространението на пандемията – ваксините не са в състояние да направят това.  Единственото, което се постига с тях е да се намалят тежките заболявания. Но внимателният анализ показва, че 85 на сто от тях са именно сред много възрастни или уязвими заради хроничните си заболявания хора. Ето защо те трябва да бъдат ваксинирани. За  Клайв Дикс  обществото само ще спечели, ако има компетентна политика на ваксинация, която „използва правилните ваксини в точното време за точните хора.“

https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/2414075/pub_5ead1afa150ad2716dc90192_5ead1b156c156322181204df/scale_1200

Що се отнася до страстта, с която здравното ни министерство защитава своята стратегия за борба с пандемията, не е трудно да си я обясним – все пак здравният министър е тясно свързан с фармацевтичната индустрия. В тази област е и бизнеса на любимия ни премиер. Не изключвам да има и още един мотив за стремежът им тотално да ни ваксинират – за да се харесат на шефовете в Еврокомисията. От своя страна те оказваха огромен натиск върху Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за да одобри много бързо конкретни ваксини против Ковид-19. Влиятелният френски вестник Le Monde съобщи, че лично европейския министър по здравеопазването Стела Кириакидес и председателя на ЕК  Урсула фон дер Лайен, са назовали двете ваксини, които спешно трябва да получат одобрение – на Pfizer и на Moderna. И то в период, когато около тях е имало много сериозни и неизяснени въпроси.  А дали европолитиците са били „стимулирани“ за да лобират за конкретни производители на ваксини е въпрос, който засега остава без отговор…

Затова е много опасна стратегията на „харвардските възпитаници“ и компанията им за борба с пандемията. Единственият сигурен резултат от нея ще са десетките хиляди наши сънародници, които ще си отидат прежевременно от този свят.

Сред комплекса от причини за това не на последно място ще е и този – просто няма кой да се погрижи  своевременно за тях.