Ще опитате ли пиво на 5000 години?

Ще опитате ли пиво на 5000 години?

 

Хората винаги са обичали пивото. Разпространена е представата, че още древните китайци преди 5000 години, са варили пиво от плодове и ориз.
Неотдавна международен екип от археолози, след като изследва керамични съдове от две ями в местността Мицзяя в района Бацяо в Северен Китай установи, че те са използвани за приготвяне на пиво.

Керамичните съдове принадлежат на културата Яншао, която е съществувала през петото хилядолетие до новата ера. А тяхната форма, както и наличието на печки за създаване на необходимата температура за процеса на ферментацията, свидетелстват, че те са използвани за правене на пиво. Древните китайци са го приготвяли от просо, ечемик, гулия (земна ябълка) и други растения.


– В хода на изследването ние узнахме, че представителите на културата Яншао са били прекрасни пивовари – коментират археолози. – Те са знаели при какви температури и от какви съставки да варят пиво. Вероятно китайците са създавали своята пивна рецепта в продължение на дълги години.


Учените предполагат, че просото се е използвало първо за правене на пиво, а не за приготвяне на хляб. А като анализираха древните пивоварни артефакти, те откриха и рецептата на 5000-годишното пиво, направено от ечемик и просо.


Тези находки са първото пряко доказателство, че съвремената технология за производство на пиво е възникнала преди около 5000 години в Китай. Древните жители на тази страна са познавали ечемика – нещо, което оборва досегашните представи, че това растение се е появило много по-късно в този регион.


В началото на тази година студенти от Станфордския университет се опитаха да възстановят рецептата на древнокитайското пиво. Правенето на нещата по старинни технологии им помага да се поставят на мястото на хората от онова време и да разберат, защо те са вършели това.
Технологията на производство на пивото от студентите в Станфорд, напомня на съвременната: те са смляли зърна на пшеница, просо и ечемик. После са ги накиснали в продължение на един час във вода при температура 65 градуса, след което ги оставили една седмица при стайна температура да ферментират. Така получили напитка с плодов и цитрусов аромат, приличаща на сайдер.


Пекинската пивоварна Jing A също реши да свари пиво по 5000-годишната рецепта, открита от археолозите. Нейните собственици – Алекс Екер и Кристиан Ли първо заминават за района, където археолозите са открили древните находки. Там те събират допълнителна информация, необходима им за да създадат пивото.


И така се появи тяхната напитка по рецепта отпреди пет хилядолетия. Пиво им е сухо, но освежаващо. По думите на Алекс негов най-близък аналог е превъзходното немско пиво Берлинер Вайс. Наричат го още Берлинска бяла бира, тип ейл, която се прави само в Берлин и е със съдържание на алкохол от 2.8 до 3.6%.


За да направят пивото си по-приятно от това на студентите от Станфорд, китайците са използвали съвременото оборудване на пивоварната Jing A. И така са получили вкусна напитка по рецепта отпреди 5000 години…