Ще останат ли строителите без работа?

Ще останат ли строителите без работа?

http://www.latestvisa.com/wp-content/uploads/2018/10/056-300x150.jpg

Тези дни срещнах стар мой приятел-зъботехник, когото не бях виждал от доста години. Знаех, че беше създал своя лаборатория и печелеше добре – хората, нуждаещи се от зъбни поправки, протези и прочие услуги, само се увеличават, а не намаляват. Видя ми се притеснен и затова, след като побъбрихме го запитах, как е бизнеса му:
– Няма го моя бизнес – с тъга сподели моя приятел. – Сега ние, зъботехниците, вече не сме необходими – на наше място дойдоха 3D принтерите. Всичко, което е необходимо, разпечатват за броени минути и с перфектно качество…
Спомних си за тази среща, когато тези дни попаднах на любопитна информация: в Русия се е появил първия жилищен дом, изцяло напечатан на 3D принтер. И за произвеждането му е бил нужен само един ден!
Материалът, който е използвал мобилния 3D принтер с тегло 2,5 тона, е фибробетонна смес. За обслужването му са нужни само двама души. Практически е изключен риска от грешки при изграждането на жилището – оборудването само се контролира.
Явно, скоро и професията строител ще стане ненужна във вида, в който я познаваме. А хората, заети в този отрасъл ще трябва да се преквалифицират, ако не искат хладилниците им да не хващат паяжина…