Ще се превърнем ли в подобни на тях недоразумения?

Ще се превърнем ли в подобни на тях недоразумения?

https://avatars.mds.yandex.net/get-pdb/1566941/c7bab2ba-2df1-4196-b157-e3f4ba404788/s1200?webp=false

Как ще изглежда света ни утре вълнува всеки що годе нормално мислещ човек. Ще бъдем ли здрави и спокойни, ще се реализират ли успешно децата ни, ще имат ли добри семейства, а ниe ще се радваме ли на внуци… Прости човешки радости, в които всъщност е и смисъла на живота ни.

Но вероятността да се разминат идващите поколения и у нас с тези истински ценности, става все по-голяма. Достатъчно е човек да разполага с време и желание да анализира купища текстове, появяващи се в публичното пространство, за да се увери: текат деструктивни, разрушителни процеси. Атаката срещу семейството, децата, образованието непрекъснато ескалира. Все по-агресивно ни натрапват вредни за здравето ни продукти за хранене, модели за общуване и прекарване на свободното време. На съмнение се подлагат ценности, издържали проверката на векове, а вместо тях ни предлагат чисти лъжи и безумия.

Източник на повечето негативни процеси, които текат в света и застрашават и нашето бъдеще, се оказва днешна „демократична“ Америка. До този извод стига Мартин Зиф в онлайн списанието на Фондацията за стратегическа култура (Strategic Culture). Самият той е дългогодишен кореспондент на авторитетни медии като The Washington Times и United Press International. Честен и смел мъж, който неведнъж е рискувал живота си – отразявал е като международен кореспондент  12 войни! Богатият му жизнен опит, както и факта, че не е страничен наблюдател, а е потопен в американската реалност, са достатъчен аргумент за да вярваме на това, което пише. Експерт по американски и глобални икономически и социални въпроси, той посочва развитието на два процеса в родината му, които според него ще имат „ужасяващи последици за мира и стабилността на целия свят“.

Първият е маниакалната американска мания да нарежда на други нации по света и след това да се намесва безразсъдно и без край, за да сваля правителства и да преработва цели общества, отбелязва Мартин. За него през последния половин век тези безкрайни злополуки в т.н. „държавно строителство“ (в действителност е точно обратното – унищожаване на държави, подчертава Мартин) се провалят катастрофално, където и да са били опитвани.

А вторият процес е настъпващото разпадане на самите Съединени щати. За Мартин сега се наблюдава раздробяване на американското общество на две групи: ултралиберали и консерватори. Те се ненавиждат един друг и имат непоносимост към каквато и да е обща позиция.

За него зад тези негативни процеси стои инфантилизацията на повече от 200 милиона възрастни американци, заблудени и вярващи във всякакви лъжи. Но има и още по-разрушителна сила, която съсипва днешна Америка: унищожаването на семейството като институт. Вече повече от половин век САЩ разполагат с най-големия брой разбити семейства и деца, отгледани от самотни родители. Или израснали в семейства, превзети от наркотици и алкохол – много повече на брой в сравнение с всеки друг народ в света. Резултатът е, че в тази ядрена държава днес е сътворено общество от над 330 милиона души, които са емоционално опустошени и тотално дезинформирани.

Мартин пише, че съпругата му има нестихващ интерес към класически американски филми от 30-те и 40-те години на миналия век. И тя, а и самият той ги привлича времето, когато мъжете са били мъже, а жените – жени. Когато възрастните са действали или поне са се опитвали да се държат като възрастни на публично място. И време, в което възрастните не поемат отговорност за престъпления, реални и въображаеми, случили се поколения преди те да се родят.

Мартин е убеден: днес Америка произвежда млади хора, които са дълбоко егоистични, нарцистични и арогантни: те наистина  вярват, че имат правото, силата и дори задължението да прекроят света по свой образ. Те са твърдо решени да наложат на всички своите тъпи, неинформирани и  ужасно невежи възгледи.

Ако осъзнаем, че имаме работа с огромно общество от неграмотни, високомерни, арогантни, разглезени недоразумения от двата пола, които така и не са пораснали, пише Мартин, ще ни стане ясно защо в САЩ съществуват объркващи модели на поведение и политически мании. И откъде е тази идиотска и в действителност самоубийствена потребност безкрайно да се оказва натиск, да се наказва, да се чете морал на такива велики, ядрени държави, като Русия и Китай. За него американците са обзети от мания – нелепа от самото начало, да превърнат Афганистан и Ирак, Украйна и Грузия  в точни реплики на социалното и морално съвършенство, които самите САЩ за тях въплъщават. Хора, които си вярват, че САЩ са най-проспериращото, най-справедливото, най-малко насилственото, най-сигурното и най-щастливото общество навсякъде по света. Това го правят американци, които никога не са били другаде и които неистово отказват да научат истински факти за ежедневието в други страни.

Защо републиканците и демократите обединяват усилия в Конгреса, за да демонизират по-специално Русия като олицетворение на злото, пита Мартин. И отговаря: та това е абсурдно – в действителност Русия никога не е била по-толерантна, по-открита и просперираща както днес, в сравнение с всяко друго време в дългата си история.

Обяснението е в това, че поколения американци, отгледани в тъпи, примитивни приказки, продължават да ги жадуват, да им вярват и да ги поглъщат, и след като пораснат. И тъй като им липсва дисциплина, сдържаност и мъдрост, породени от опит, който бащите обикновено – повече или по-малко, се стремят да дадат на своите деца, момчета и момичета еднакво, то е очевидно: следващите поколения американци ще проявяват  симптоми на все по-разпадащи се психики.

https://cdn.vashurok.ru/ckeditor_assets/pictures/6662/content_4888b1432b7b.jpg

Ето защо внимателната сдържаност, упражнявана от лидерите на Русия и Китай, предизвиква неистов гняв у американците, както и сред техните лидери. И обяснява защо невежите мафиоти, които сега пълнят залите на Конгреса на САЩ, крещят като разглезени истерични деца. И не само това, но и налагат все по-амбициозни санкции срещу все повече държави по света, които отдавна са уморени от техните ексцесии.

Колко дълго може да издържи подобно състояние на нещата, такъв дисбаланс в световния ред, пита Мартин. И отговаря: въобще не много!

Днес щедро заплащани от Америка политици, медии, всевъзможни неправителствени организации, безчет „интелектуалци“ работят и у нас неуморно за да внесат нейните „ценности“ в главите на децата ни. И доказателствата, че добре си заработват доларите не са малко. Само едно от тях: в САЩ 75 на сто от учениците са абсолютно неграмотни по всички въпроси. А, ако съдим по данните на PISA, толкова вече са и нашите.

В една от култовите песни на Тодор Колев (1939-2013) – актьор, певец, музикант, звучеше въпроса „Как ще ги стигнем американците“. Е, ако отчетем това, което сега се случва в прекрасната ни Татковина, спокойно може да кажем: така, както вървим  много скоро не само ще ги настигнем, но и ще ги надминем!