Ще се превърнем ли утре в киборги?

Ще се превърнем ли утре в киборги?

 

 

Наскоро Daily Mail съобщи, че британски компании се готвят да имплантират чипове – електронни устройства с многофункционално предназначение, в ръцете на свои служители. Официалната причина това да се прави, е заради необходимостта да се повиши сигурността и да се ограничи достъпа до конфиденциална информация.
Микрочиповете са с размер на оризово зърно. Те са аналогични на тези, които се вшиват в домашни животни. Работят на принципа на безконтактна връзка, подобна на тази, която използват банковите карти.
Микрочипът има редица предимства пред всички други документи (служебни карти, пропуски и пр.). Той не може да бъде загубен, изпуснат, забравен – веднъж поставен, той винаги е с човека. Може да бъде използван и при различни плащания, вход в сгради, достъп до конкретни зали и съоръжения, съхраняване на информация и пр.


Според друг британски вестник – The Guardian, компанията за технологични импланти BioTeq вече е пристъпила към задължително чипиране на сътрудниците на своето финансово подразделение. Етикетите с радио-честотна идентификация ((Radio-Frequency Identification – RFID) се вкарват в ръката на човека. Те позволяват на служителя да попадне на определена част от територията на компанията и така осигуряват по-висока вътрешна сигурност.
Подобна практика се осъществява и в много други страни. Американската компания 32М имплантира в ръцете на свои служители RFID-микрочипове, с които те отварят врати, използват копирни апарати, плащат всевъзможни покупки и пр. Те работят на основата на т.н. технология “комуникация на близки разстояния” (Near Field Communications – NFC), която позволява мигновено прехвърляне на разнообразни данни в защитен режим. Микрочипът не може да бъде задигнат – единственият начин да се получи достъп до него, е да се отреже ръката на човека.
И в Швеция чипове в ръката си вече носят хиляди хора. Така през миналата година шведската компания Epicenter предложи на своите сътрудници да им се имплантира чип. Сега за много от тях миниатюрното топче заменя ключове, кредитни карти и всякакви други идентификатори.


Днес микрочипове се имплантират в ръката, но утре това ще се прави направо в мозъка ни. Компанията Neuralink на Илън Мъск се занимава точно с това – със създаването на невро-компютърен интерфейс. По същият въпрос работи и Kernel на предприемача Брайън Джонсън – тя се готви да имплантира чипове в главите на хора, за да препрограмира техните невронни мрежи. И те далеч не са единствени – в безброй други лаборатории на планетата изследователи се трудят над въпроса, как да се адаптира човека към стремително променящия се свят на новите технологии.
Изтъкнатият израелски учен Ювал Ной Харари е убеден, че Homo sapiens ще престане да съществува до едно столетие. Вместо него изкуственият интелект и биотехнологиите ще създадат нов вид човек. Според него прогресът в тази насока, вече не може да бъде спрян.
С Ювал са съгласни и Мачий Хеннеберг, и Артър Саниотис – изследователи от Аделаидския университет (Австралия). В своята книга “Динамичният човек” те защитават тезата, че еволюцията ще ни трансформира в киборги, а интерфейсът мозък-компютър ще изтрие сега съществуващата граница между човека и машината.

За Мачий и Артър светът е променяща се комплексна система, в която ние, хората, сме само една от нейните части. Затова и еволюцията на човека е един непрестанен процес – за да оцелее, той трябва да се адаптира постоянно. Сред тези изменения, наред с използването на нанотехнологии и медицинско протезиране, е и имплантирането на различни устройства. Те и сега се използват масово – слухови апарати, кардиостимулиратори, изкуствени стави и др. В идващите години този списък само ще се разширява и обогатява.
Бъдещето вече се вижда – ние постепенно ще се превръщаме в носители на всевъзможни импланти-микрочипове. Те ще бъдат интегрирани в цялостна система, за да направят дейността ни много по-ефективна и да улеснят живота ни. Поне така твърдят различни експерти.
Но все пак има и нещо обезпокояващо в това задаващо се бъдеще. Истината е, че много неща в него звучат доста необичайно за нас, простосмъртните хора. И немалко от нас го възприемаме като нещо опасно, като идващ свят, в който никак няма да се чувстваме комфортно.


Впрочем сега разширяващата се практика на чипиране на хора, вече активира правозащитни организации по света. Благодарение на микрочипа, който винаги е в човека, може да се получава изчерпателна информация за него и поведението му, да се знае всичко, което се случва с него. Служители, в ръката на които се имплантират микрочипове, дават възможност на компании и правителствени служби да следят за тях и да контролират още повече личния им живот.
Истината е, че безплатен обяд няма – всяко удобство си има и своята цена. В случая е възможно наистина да се лишим от лично пространство. Но още по-тревожното е, че така се разкриват необятни възможности да се промиват мозъците ни и да се управлява поведението ни. Защото няма нищо по-лесно от това да манипулираш някого, когато знаеш всичко за него.
Това, което днес се случва в областта на чипирането, не е фантастика -истината е, че е даден старта на една тотална промяна. Засега незабележимо и бавно, но утре очевидно и стремително, е възможно да започне залеза на времето на хората.
За да се появат на тяхно място киборгите…