Ще се хареса ли филма?

Ще се хареса ли филма?

 

 

 

 

 

Непрекъснато се разширяват  областите, в които изкуствения интелект помага на нас, хората да сме по-ефективни. Той все по-активно се използва в киноиндустрията например. И не само за впечатляващи зрителя ефекти, но и за чисто търговски задачи.

Изкуственият интелект три пъти по-добре предсказва касовия успех на бъдещ филм в сравнение с хора, които четат и анализират предложени сценарий. А това означава милиони долари спестени от направата на филми, които ги очаква пълен провал.
Изкуствен интелект бе привлечен и при създаването на новата филхармония в Хамбург (Elbfilharmonie) – едно истинско чудо на архитектурата. Зданието е проектирано от швейцарските архитекти Жак Херцог и Пиер де Мурон (архитектурно бюро Herzog & de Meuron). Акустиката в залата е дело на знаменития японски инженер Ясухиса Тойота.

Но всички те са разчитали на изкуствен интелект, за да създадат своите над 10000 уникални акустични панели. Те са задавали задачи, а алгоритмите самостоятелно са търсили и намирали най-подходящите решения. Така е постигнато например, всеки панел да поглъща и разсейва звуковите вълни по различен начин.
Комплексът, разположен на 4000 кв. м. площ на река Елба в Хамбург включва голяма зала за 2100 зрители, 2 камерни зали, петзвезден хотел, ресторанти, апартаменти, конферентен център.


Сградата прилича на голям айсберг, а покрива и – на внушителни вълни. В комплексът се намира и единственият дъговиден ескалатор в света. Зданието има 26 етажа и 1096 прозорци. За да не се блъсне случайно кораб в стъклените плочки са имплантирани радарни точки. Сградата е покрита с 1000 огледални панели – те променят цвета си в зависимост от осветлението.
Филхармонията на Елба – една невероятна сграда, появила се и благодарение на изкуствения интелект.