Ще си сгънете ли смартфона?

Ще си сгънете ли смартфона?

В света днес са продадени над пет милиарда смартфони. Дори да допуснем, че много хора имат по два телефона, то очевидно притежателите им са повече от половината от човечеството, което наближава 8 милиарда. На ден се купуват повече смартфони, отколкото се раждат деца.
Изследвания сочат, че първото място по време, отделяно на смартфона, принадлежи на бразилците – средно по пет часа на ден. Във врата им дишат китайците – те посвещават на “умния” си телефон средно по три часа на ден.
А за младите хора смартфона вече се е превърнал в най-ценната вещ, без която те въобще не могат да си представят живота си. С него общуват, пазаруват, забавляват се…
При този силен и нестихващ интерес на потребителите към смартфона, неговите производители бързо се превърнаха в едни от най-богатите хора на планетата. Това естествено ражда и невероятна конкуренция сред тях. За да оцелееш на този пазар освен всичко друго се изисква и богато въображение – само с него можеш да впечатлиш все по-разглезените от предложения потребители.
А определено креативността не липсва сред китайците. Първият сгъваем смартфон бе произведен не от големите гиганти в тази пазарна ниша, а от една малка и почти неизвестна китайска компания – Rouyu Technology, популярна на Запад като Royole Corporation. Нейният FlexPai бе показан в края на миналата година в Пекин.

Преди пет години и корейския производител Samsung показа свои сгъваеми модели на несъществуващи мобилни джаджи, върху които работи. Техният рекламен клип на екрана Flex Display, бе направен и с много добро чувство за хумор, което му осигури няколко милиона зрители по света.

Но един от най-новите и необичайни смартфони е този на китайската компания “Сяуми корпорейшън” (Xiaomi). Наскоро негов прототип бе демонстриран от президента на Xiaomi Лин Бин. Става дума за модел от перспективните гъвкави смартфони, които много скоро ще завладеят пазарите на света. Любопитното е, че китайския вариант е доста различен от вече показаните от други производители. При него е налице практично и определено елегантно двойно сгъване на смартфона. Сред възможните имена, които Xiaomi предвижда за новия си телефон, са Mi Dual Flex или Mi MIX Flex.