Ще сключват ли наследниците ни брак с роботи?

Ще сключват ли наследниците ни брак с роботи?

 

 

Уил Смит е безспорно надарен човек. Малцина са тези като него, които са съумяли да се реализират свръхуспешно в три креативни индустрии – филмова, телевизионна, музикална. Номиниран е за наградата Оскар за най-добър актьор, има четири награди Грами. Става милионер преди да е навършил 20 години, а за ролята на доктор Робърт Невил в “Аз съм легенда” получи някакви си 100 милиона долара. Добър играч е и на шахмат.


Та този симпатяга преди броени седмици си уреди среща с една чаровна дама – София. Любопитното в случая е, че става дума за самообучаващия се робот на Дейвид Хенсън и неговата компания Hanson Robotics. София той създава по подобие на знаменитата британска филмова и театрална актриса Одри Хепбърн (1929 – 1993), печелила „Оскар“ (за кино), „Еми“ (за телевизия), „Грами“ (за музика) и „Тони“ (за театър).

Неговата електронна дама е очарователна, интелигентна и съобразителна. В състояние е да имитира 62 различни движения на мускулите на лицето си – мига, натъжава се, радва се… Кожата и е направена от специален силикон – комбинация от синтетични и органични материали и много добре имитира човешкото тяло.


Днес София е изключително популярна в света. Тя много пътува, среща се с различни хора, всевъзможни звезди, дава интервюта за престижни медии. Получи гражданство от Саудитска Арабия и така се появи първия робот с паспорт в джоба си.


А срещата на Уил и София се състоя в романтичната обстановка на Голям Кайман (един от трите Кайманови острови, разположени в Западните Индии, с удивителна флора и фауна – сребърни палми, папагали, костенурки, палмови орхидеи, вечнозелени гори и др.).
На нея Уил положи немалко усилия да плени София.

Разговора си с нея той започна с ясно изразена романтична нотка – спомена, че е мечтаел да се види с нея. А това, че срещата им е станала точно на Каймановите острови поражда особено трепетни чувства у него. Уил предложи и чаша питие на София. Роботът, обаче, си оставаше резервиран и Уил се опита да стопи леда с виц:


– Какъв жанр музика обичат роботите? – попита той.
– Какъв?- в отговор каза София.
– Хеви метал!- усмихна се Уил, като се надяваше, че е успял да разсмее дамата. Но не позна.
– Всъщност аз в по-голямата си част се състоя от силикон, пластмаса и въглеродни влакна – реагира София. – И аз предпочитам електронна музика, но хип-хопа от 80-те години също ми харесва.


След размяната на още няколко реплики, в които София много адекватно отговаряше, Уил и призна чувствата си и се опита да я целуне. Но роботът му предложи да бъдат просто приятели.

Тази история ни подсказва, че ако развитието на изкуствения интелект продължава със същото темпо и достижения, то скоро роботите ще имат пълни основания да поискат равни права с нас, хората.

Нещо повече: създателят на София – Дейвид Хенсън заяви, че след около две десетилетия андроидите ще ни превъзхождат във всичко, включително те ще бъдат и емоционално съзрели. За него никак не е далеч деня, когато роботите ще станат и любвеобилни. А към 2045 година те не само ще могат да сключват брак с хора, но и ще гласуват на избори.


В интерес на истината роботите вече са навлезли и в най-интимните зони на човешкия живот. Американската компания Realbotix предлага на пазара удивително приличащи си с нас, хората, секс-роботи с изкуствен интелект.

Същото прави и китайската компания Shenzhen Atall Intelligent Robot Technology, а нейните специалисти са уверени: след 6 години андроидите вече няма да се различават от хората.


Изследователи от Станфордския университет твърдят, че прегръдките на робота могат да бъдат много приятни за човека. И не е далеч деня, когато на хората няма да е нужен задължително друг човек в качеството на сексуален партньор.
Британският футуролог Иън Пиърсън е на мнение, че мъже и жени ще започнат да сменят своите партньори с андроиди до едно десетилетие. За него секса с роботи към 2050 година ще е по-популярен от този с хора.

Изкуственият интелект на роботите ще им позволява да установяват връзка с нервната система на човека и да активират негови мечти. А това ще направи общуването с тях много приятно.
Дейвид Леви е експерт по изкуствен интелект и шеф на компанията Intelligent Toys Limited. Той е автор и на книгата „Любов и секс с роботи“. Според него около 2050 година брака с роботи ще стане нещо съвсем естествено.


– Ако поведението на робота силно ви напомня това на човека и ако с него ви е добре в леглото, интересно ви е да разговаряте, то е съвсем разбираемо, че към него ще започнете да изпитвате и привързаност – казва Дейвид.
Той е убеден, че много скоро ще се появат твърде “живи” и привлекателни роботи.

Тогава ще е достатъчно една звезда да заяви, че е имала фантастичен секс с андроид и ще се появат опашки от желаещи да правят същото с тях, подчертава Дейвид.
Излиза, че като нищо след няколко десетилетия хората могат да се влюбват в роботи и да сключват бракове с тях.

За разлика от немалко тъпоглави, нагли, агресивни хора един робот може да е отличен компаньон, ерудиран събеседник, който при това ще е в състояние винаги да разбира партньора си, да съпреживява с него, да му съчувства и помага.

Роботът няма да е кисел, мрачен, да го боли главата или да приказва излишни думи. Той няма да ревнува и ще бъде деликатен. Създание, на което винаги ще можеш да се довериш и да разчиташ, че няма да те предаде. Трудно е да не се съгласим, че с подобни характеристики това по същество си е един идеален модел за съпруга или съпруг.


Несъмненно ни очаква много интересно време, заредено с всевъзможни предизвикателства и дори шокове за днешните ни представи. Но и с невероятни възможности, за които днес едва ли можем да предполагаме, че ще се появят.