Ще смените ли партньора си с робот?

Ще смените ли партньора си с робот?

 

Ще оцеляваме в този прекрасен луд свят, ако бъдем реалисти. Да виждаме нещата такива, каквито са, а не такива, каквито искаме те да изглеждат. Да допускаме, че е възможно да има хора, чийто разбирания, нагласи, ценности, предпочитания, ще са доста разминаващи се с нашите. Ако гледаме непредубедено на случващото се в света, тогава ще реагираме и адекватно на него. В противен случай промените като нищо могат да ни отнесат там, където не бихме желали да се намерим.


Роботите са нещо, което независимо дали ни харесва или не, властно започват да изпълняват и роли, които доскоро смятахме за запазени само за нас, живите хора. Изкуственият интелект се развива не с години и месеци, а буквално с часове. Възможностите на роботите се увеличават и разликата между това, което ние можем и това, което те са в състояние да вършат, се стопява неотклонно и стремително.


Включително и в една деликатна и дълбоко интимна област, като секса например. Ако човек си направи труда да провери дали темата “Ще правим ли секс с роботи” присъства в публичното пространство, неизбежно ще забележи, че тя все по-често започва да се появява и то и в авторитетни медии. А щом това е така, то тя вече е станала актуална и значима. Следователно е безмислено да се елиминира, да се правим, че тя не съществува.


Барселона е град, разположен в Североизточна Испания и е столица на автономната област Каталония. Населението му е малко над 1,6 милиона души. Точно тук в края на февруари тази година бе открит първия публичен дом, в който клиентите са обслужвани от роботи-проститутки. Идеята на компанията Lumidolls е в недалечно бъдеще да разшири своята дейност с тези услуги в целия свят.


Хора, които вече са посетили заведението твърдят, че почти е невъзможно да се различат куклите от живи хора. Роботите на Lumidolls са направени от термопластичен еластомер – мек материал, който при докосване напомня на човешката кожа.
Клиентите на дома на роботите с лековато поведение в Барселона, имат пълната свобода да задоволят и най-необичайните си сексуални фантазии. Без да изпитват каквито и да е комплекси.


Всяка роботизирана труженичка има свое име и профил, в който са посочени основните и характеристики. Аки например е със сини коси и напомня на героиня на известен японски комикс. Лили е с лице на ангел, а Кати – с пронизващ поглед. Клиентите могат да поръчат куклата да бъде облечена по техен вкус. Могат заедно с нея да гледат и порно. Предлагат се и роботи-мъже на гостенки или на хора с нестандартна сексуална ориентация.
Един час общуване в публичния дом с роботите струва 135 долара.
Фирмата продава и роботи за домашна консумация на цена около 2000 долара.


Британският футуролог Иън Пиърсън е убеден, че жените и мъжете ще започнат да заменят своите партньори в спалните с роботи, в рамките на близкото десетилетие. А към 2030 година голяма част от хората ще имат вече опит и във виртуалния секс с помощта на различни устройства. Като контактни лещи например, които ще позволят да се направи външния вид на партньора визуално привлекателен, строен. На желаещите ще им сменят физиономията на лицето с това на любимата им звезда. За Иън това ще е съвсем естествено – така, както днес хората на планетата масово гледат порно в интернет.


Към 2035 година подобни сексуални играчки ще има в повечето от домовете. А към 2050 година секса с роботите вероятно дори ще е по-привлекателен и популярен от този с хора.
Футурологът предполага, че в бъдеще много роботи ще установяват връзка с нервната система на човека и така ще активират негови мечти. В резултат секса ще стане много, много приятен, заключава Иън.


Излиза, че се задават реални и сериозни промени и в тази деликатна сфера. В интерес на истината повечето хора не са готови за тях. Едни се правят, че това въобще не ги засяга. Други смятат за просташко да се разглежда подобна тема, което не им пречи насаме със себе си да се ровят из любимите си порно-страници. Трети онемяват само, като чуят да се обсъждат подобни въпроси. А повечето ги осъждат като аморални и като губене на време, след като толкова други важни теми биват подценявани или въобще игнорирани.

И забравят, че децата ни, които сега растат, като нищо могат да се окажат в свят, за който въобще никой не ги е подготвял. Това ги заплашва със сериозна криза на ценности, загуба на ориентири в най-интимни сфери на човешкото общуване и дълбоки лични драми.
Затова смятам, че е полезно да се пише и говори за тенденциите и новостите от света на изкуствения интелект и високите технологии. Включително и по темата ще се влюбваме ли в роботи и ще правим ли секс с тях…