Ще спечелиш, ако постъпиш нестандартно

Ще спечелиш, ако постъпиш нестандартно

http://www.ustyuzhna.com/images/1492263023_bezymyannyy_400.jpg

Добре известно е, че в епохата на четвъртата индустриална революция главен двигател на икономиката са иновациите – ако ги няма, има загуба на позиции и неизбежен фалит. Но за да има иновативен продукт преди него трябва да се появи хрумване, нестандартна идея. Затова креативността става основен, решаващ фактор за успешен бизнес.
Днес печеливши са компании, които съумяват да привличат в екипите си щури глави, способни да генерират свежи хрумвания. А после да ги превърнат в продукти, които изненадват хората и събуждат у тях желанието да ги притежават.
Светът на най-новите технологии непрекъснато ни предлага доказателства за верността на подобен подход. Производителите инвестират в креативни личности, които имат необичайни идеи. И така покоряват сърцата на хората, защото ги отвеждат там, където те не са и предполагали да се намерят.
Ето няколко примера за това.
Смартфонът вече е в почти всеки джоб не само у нас, но и по света. На пръв поглед едва ли бихме могли с нещо да впечатлим хората, защото те са видели различни телефони: големи, малки, дебели, тънки, ултратънки…
Но китайската компания Lenovo привлече интереса не само на журналисти, но и на милиони хора на планетата с новите си и нестандартни идеи: гъвкав смартфон браслет и таблет. Предполага се, че устройствата ще издържат около 70000 цикъла на сгъване.

Всеки собственик на смартфон е изпадал в ситуация, когато няма под ръка кабел за да го зареди. Френската фирма Energysquare предлага един добър вариант за решаване на подобен проблем: зареждане без кабел. Системата има зарядна площадка, която се включва към контакта и гъвкав стикер, който се залепва на задната повърхност на устройството. Тя позволява да се зареждат няколко уреда, без това да се отрази на скоростта на протичане на процеса.
За възможностите на системата Energysquare е показателен този клип:

Промени се задават и в така познатите ни телевизори. Самсунг подготвя производството на серия 4K-телевизори, на чийто екран ще има светодиоди на квантови точки (Quantum Dot LED, QLED). В резултат от внедряването на новите технологии образа от екраните ще e още по-естествен, ярък. Обогатяването на диапазона на цветовете се постига чрез новата технология на метални квантови точки (Metal Quantum Dots). А потреблението на електричeство чувствително ще се намали. Новите телевизори много лесно ще се окачват на стената и ще са част от дизайна на стаята.

Международната изложба на битова електроника, робототехника и мобилни технологии (Consumer Electronics Show – CES) 2017 се откри на 4 януари в Лас Вегас. Тази година тя отбелязва своя полувековен юбилей. И на нея вече се появиха любопитни продукти, които свидетелстват за нестихващия стремеж на производители в света да намират непознати решения.
Посетителите не случайно ги заинтригува игровия ноутбук Razer Project Valerie: това е първият в света ноутбук с три екрана. Допълнителните екрани са зад основния. Те автоматично се появяват, когато се отвори капака на ноутбука. Резултатът е една обща картина. Когато трите монитора са разгърнати, то пред зрителя се появява изображение с доста високо сумарно разрешение – 11520 х 2160 точки (пиксела). Общото разрешение на екрана е 12К – всеки от 17.3 дюимовия екран има 4К Ultra HD (3840 х 2160 точки). Ноутбукът тежи 5,5 кг, дебел е 3,8 сантиметра.

Животът ни убеждава: оцеляват тези, които съумяват да се променят, които търсят непрекъснато и затова и намират непознато решение, перспектива… Ако разчиташ на минали успехи да ти осигуряват желаното място под слънцето, ще бъдеш разочарован. За да печелиш и занапред, трябва непрекъснато да раждаш идеи. И колкото по-необичайни са те, толкова по-голяма е вероятността, че ще предлагаш на пазара продукти и услуги, които ще впечатляват другите.
И те ще пожелаят да ги имат.