Ще увеличат ли новите технологии заплатите ни: 2

Ще увеличат ли новите технологии заплатите ни: 2

Ясно очертани са три групи сред населението:
– хора с много пари, които контролират огромна част от ресурсите на планетата – те са около 5 на сто;
– хора, които ги обслужват и движат дейността им – около 20 на сто;
– останалата част – около 75 на сто от населението, е т.н. “уязвим пролетариат”.

Малцина от тази група могат да попаднат в по-горна. За това ще са им нужни връзки, външна привлекателност, висок интелект, креативност и немалко късмет. Но като цяло движението между тези три основни групи ще става все по-трудно в бъдеще.
Експертите заключават: в новата епоха на роботи и изкуствен интелект уязвимия пролетариат го чака не просперитет, а по-скоро жалко съществуване.

Съвремените технологии ще предоставят много повече власт на работодателите да диктуват размера на работната заплата. Дори в една високоразвита страна като САЩ средния реален доход на работещите не се е променял от 1975 година насам. Същата ситуация се наблюдава и в страни като Япония и Германия – и там реалния семеен доход на средностатистическото семейство остава непроменен вече от няколко десетилетия.

Във Великобритания работните заплати в промишления сектор са замръзнали в средата на 70-те години на миналия век.
Германската фондация „Бертелсман“ е сериозна и авторитетна организация, която периодично прави различни проучвания. Нейни експерти стигнаха до извода, че все повече хора, които имат работа на пълен работен ден, са на прага на бедността.

Те ги определят с термина “работещи бедни” – хора, които едва свързват двата края със заплатата, която получават. Според техни изследвания близо една трета от гражданите на Европейския съюз са в тази група (за България този относителен дял според изследователите е 41,3 на сто). Това са хора, които не виждат перспективи за себе си в бъдеще.


Работодателите и сега си правят, каквото поискат, независимо от усилията на обслужващи ги пиари да представят фирмите им за “корпоративно социално отговорни”. Не зная дали си спомняте, но през 2014 година над 20000 служители на знаменитата компания Apple подадоха колективен иск в съда. Те обвиниха работодателя си в ограничения на почивките им и задържане на заплатите им.

Същата година други 64000 сътрудници на Apple, Google, Intel и Adobe се обърнаха към съда. Те обвиняваха собствениците на тези компании в сговор да не увеличават заплатите в Силициевата долина (Silicon Valley – южната част на залива Сан Франциско в Северна Калифорния, където са разположени седалищата на много от най-големите високотехнологични корпорации, водещ център за иновации и развитие).

В крайна сметка съда задължи собствениците на тези компании да изплатят на служителите си около 324 милиона долара. Малка част, естествено – адвокатите на работещите се надяваха минимум на 3 милиарда долара. Но щом подобни неща се случват в такива култови компании, можем да си представим в какви мизерни условия се трудят хора в милиони други неизвестни фирми у нас и по света….

Тенденциите днес ще са реалности утре. Безработицата сега е висока, а истинското настъпление на роботите на пазара на труда тепърва ще се разгръща. Несъмненно това ще улеснява невероятно работодателите в избора им – хора или роботи да назначават. И съответно да определят размер на заплатата, какъвто те си решат.


Та на въпроса – ще увеличат ли новите технологии заплатите ни, отговора ми е по-скоро не. Но ние, които нямаме честта да сме сред привилигерования елит, напълно в духа на демокрацията ще имаме право на свой избор – да се трудим или да не работим, ако не ни устройва заплатата. За мястото ни ще се борят не само хиляди наши съвременици, но и непрекъснато поевтиняващи роботи.
А те между другото въобще не се нуждаят и от заплата.