Ще хване ли паяжина техния хладилник?

Ще хване ли паяжина техния хладилник?

В началото на миналия век големите градове на САЩ били заляти от останали без работа водачи на дилижанси, карети, файтони, каруци. Покрай тях ненужни се оказали и ковачи, които правели подкови, дърводелци, които поддържали доскоро много търсените транспортни средства от дърво. Всички те вече не били нужни на никого, защото от конвейрите на Хенри Форд летяли хиляди лъскави автомобили…
Нищо ново под слънцето – не е далеч деня, когато таксиметрови шофьори, водачи на автобуси, тролейбуси и маршрутки, ще станат излишни. А заедно с тях и хиляди работници във всевъзможни обслужващи ги сервизи. Що се отнася до машинистите на влакчетата на метрото, изкуственият интелект още по-бързо ще ги изпрати на трудовата борса.

Темпото с което се развиват новите технологии е толкова високо, че става все по-трудно да го следим. Да вземем пак транспорта за пример – в него все по-масово започват да навлизат дронове. Тази дума (произлиза от английската drone – безделник, но и бръмчене) става все по-популярна. От армията до куриерските служби дроновете все по-активно се използват.

А скоро и ще пътуваме с тях. Китай за първи път в света осъществи успешно изпитание на пътнически безпилотник. Апаратът EHang 184 летя в Гуандун (позната още и под името Кантон) – една от най-богатите китайски провинции.

Летящото безпилотно пътническо такси работи с електрически батерии. В тестирания вариант то може да пренесе един човек с тегло до 100 кг.
Дронът лети на височина до 500 метра с максимална скорост от 100 км/час. В продължение на четвърт час той може да е във въздуха без да се нуждае от зареждане. EHang 184 е снабден със система, която запазва работоспособността му и при отказ на някои елементи.
Пътникът сяда в креслото, закопчава колана за сигурност и избира маршрута. Останалото е работа на дрона. Стига да поиска, пътуващия има възможност да спре по всяко време дрона и да увисне във въздуха там, където реши.

Осъществено бе и първото изпитание на друго безпилотно въздушно такси – Vahana. То е дело на известната компания за производство на самолети Airbus. Апаратът се издигна във въздуха за 53 секунди на височина 5 метра, а след това успешно се приземи. Компанията обещава първата партида аеротаксита да се появи на пазара догодина.
Vahana ще се използва в градовете за превоз на двама пътника и малкогабаритни товари. Той е дълъг 5,7 метра, широк – 6,2 метра и висок 2,8 метра.

Задават се наистина дълбоки и драматични промени в този прекрасен луд свят. И никак няма да е излишно, ако имате познати таксиметърджии или работещи в обществения транспорт, да ги посъветвате да се замислят за преквалификацията си. Особено, ако са под 45 години.
Стига, разбира се, да не искат утре хладилника им да хване паяжина…