Що да не си направите това, от което се нуждаете

Що да не си направите това, от което се нуждаете

 

Те са навсякъде около нас. Пълнят кофите за боклук, невъзпитани типове ги захвърлят по паркове и планински поляни. Те са пластмасовите бутилки, от които май вече не можем да се отървем.
Но ако сме изобретателни и те могат да се превърнат от тегоба в нещо полезно и радващо сетивата ни. Да станат съставни части за всевъзможни конструкции например. А какви точно ще реши въображението ни.


Хрумването е на германски инженери от Потсдам: TrussFab – проста технология за създаване на различни и то много здрави неща от пластмасови бутилки. Съединителните елементи за тях могат да бъдат напечатани на обикновен 3D-принтер. А те вече се появяват във все повече домове.
С приложението TrussFab всеки човек сам може да си измайстори това, което му е нужно – за това не е необходимо той да е специалист. Той го моделира, а системата сама определя, какви точно пластмасови бутилки е най-добре да бъдат използвани. Тя автоматично анализира и стабилността на това, която ще създадем – показва ни как ще се държи  нашата конструкция, когато бъде натоварена с нещо.


Посредством това хитро и простичко изобретение всеки от нас може да получи предмети, които са му нужни. При това почти без пари – бутилките се валят навсякъде.
Още една крачка към нашата независимост от всевъзможни производители. Сами може да си конструираме всичко онова, от което се нуждаем: мост, маса, столове, лодка – те ще се появат буквално за няколко часа. Необходимо е само да разполагаме с пластмасови бутилки, обикновен 3D-принтер и приложението TrussFab.