COVID-19 без маски: „демократи“ или пирати?

COVID-19 без маски: „демократи“ или пирати?

https://4esnok.by/wp-content/uploads/2018/12/secondary.jpg

В определено опасна за здравето им ситуация в условията на разгарящата се пандемия, се оказаха и полицаите в Берлин – столицата и една от 16-те провинции на Германия. За тях градските власти закупиха в Китай около 200000 защитни маски (клас FFP2 и FFP3). Но, когато пратката е трябвало да отпътува от летището в Банкок (столица и най-големият град на Тайланд), тя е била задигната и препратена в САЩ. Според Андреас Гейзел – министър на вътрешните работи на Берлин, това не е нищо друго, освен чист „акт на модерно пиратство“. Той изрази много дълбокото си разочарование от трансатлантическите партньори на Германия. Дори във времена на световна криза не трябва да има методи на Див Запад, каза Гейсел.  И призова САЩ да започнат да се съобразяват най-после с международните правила на поведение.

Напълно съгласен с оценката му е и кметът на Берлин – Михаел Мюлер. Според него това, което правят САЩ е „безчовечно и недопустимо“. Правителството на тази страна трябва да спазва международните правила дори по време на пандемия от коронавирус, написа Мюлер в Туитър.

Но определено наивни трябва да  са тези двама господа. А е много възможно да не са гледали някои от безбройните холивудски филми – иначе щеше да им е ясно, че моделът на поведение, наричан „Див Запад“ си е същността на американската политика открай време. И не само на външната, но и на вътрешната.

Един пример: Ню Йорк сега е най-засегнатият от коронавируса американски щат. И, естествено, изпитва остра нужда от средства за защита, апарати за изкуствена вентилация на дробовете (ИВД), болнични легла… Според кмета на града – Бил Де Блазио, спешно са нужни над 60000 легла, повече от 45000 лекари и медицински сестри. В същото време между отделните щати на страната сега се води истинска битка за апарати за ИВД. Де Блазио заяви в ефира на CNN, че те са закупили, но не са получили 17000 от тези особено нужни им апарати, заради изострящата се конкуренция с други американски щати. Подозирам, че това е война на поръчки, в която побеждава този, който плати повече, каза огорчен кмета.

Подкрепи го и губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо, който заяви, че за всеки един от тези вентилатори щата е заплатил по 25000 долара на китайският производител или общо сумата е 425 милиона долара. Но се оказва, че конкуренцията вътре в САЩ е ужасяваща: всеки се стреми да грабне тези апарати. Все едно, че сте в eBay и надавате с още 50 други за апарати за ИВД. За Андрю Куомо си е направо безумие да съществува подобна ситуация – война на надаване между районите на една държава.

http://i1.ytimg.com/vi/9ni7s9f1JFM/maxresdefault.jpg

Влиятелният британски вестник The Guardian също посвети голям аналитичен материал на пиратският подход на Запада в условията на пандемия. В подзаглавието на публикацията на Ким Уилшър, Оливър Холмс, Бетан Маккернан и Лоренцо Тондо същността на това, което сега се случва на Запад, се характеризира като „отвратителни мерки за осигуряване на маски и тестове“. Журналистите разказват как на  официални френски представители е отнета пратка от маски. Те са били заявени от Франция и натоварени на самолет на летището в Шанхай. Той е бил подготвен за излитане, когато изведнъж са се появили американски купувачи. Те незабавно са платили в брой три пъти повече от сумата, която е била дадена от френските им колеги. В резултат – самолетът с маските е отлетял не за Франция, а за САЩ.

The Guardian съобщава, че и Канада също силно е притеснена от отклоняване на медицинско оборудване, предназначено за нея към САЩ. Вестникът цитира премиерът на тази страна – Джъстин Трюдо, който е призовал членовете на своето правителство да следят много внимателно дали оборудването, предназначено за Канада, ще стигне и ще остане в Канада.

Силна тревога заради увеличаващите се пиратски набези на насъщно необходими в борбата с панмедията средства, изразява и  министърът на здравеопазването на Бразилия Луис Анрике Мандета. Той  споделя, че последните опити на Бразилия да закупи предпазни средства като ръкавици и маски от Китай, са пропаднали заради използване на съмнителни методи  за придобиването им от други държави.

The Guardian твърди, че и други страни са замесени в разгарящата се битка за медицинско оборудване, необходимо в противодействието на коронавирусът. Така израелската разузнавателна агенция Мосад е започнала тайни международни операции, свързана със стотици хиляди комплекти за тестване на коронавирус.

Ейбрахам  Нюман – професор в университета Джорджтаун и Хенри Фарел – професор в университета Джордж Вашингтон заявиха, че съществува риск светът да се залее от „недоверие и егоизъм“. Двамата написаха в своя публикация в Havard Business Review, че високото ниво на взаимно подозрение, което в момента се разраства между държавите, не само ще затрудни координацията на международния отговор на пандемията. Според тях то е в състояние да доведе и до спирала на страх и отмъщение в света.

В интерес на истината налаганият от Запада пиратски модел в борбата с пандемията има алтернатива.  Като например подходът, който демонстрират сега Китай и Русия.  Руски специалисти продължават да рискуват живота си в най-опасните зони, заразени с коронавирус в Италия. На тази страна бяха доставени големи количества от така необходимото и медицинско оборудване за овладяване на критичната ситуация там въпреки, че то съвсем не е излишно и на самата Русия. На 1 април огромен Ан-124-100 „Руслан“, натоварен с медицински маски и други необходими средства отлетя от руското военно летище „Чкаловский“ за САЩ. За същата тази страна, която не спира нито за миг не само пропагандната си война срещу Русия, но се готви и за унищожаването и с ядрено оръжие.

https://www.tagesspiegel.de/images/tagesspiegel/25712448/1-format43.jpg

А меракът на Сърбия за влизане в Евросъюза вече едва ли е така силен, както преди пандемията. На молбите на нашата съседка за помощ от Евросъюза, той просто я игнорира с пренебрежение. Но когато на 3 април президентът на тази страна Александър Вучич поиска помощ от руският си колега Владимир Путин, то още на следващия ден от летище „Чкаловский“ отлетя първият самолет на руските военно-космически сили. След него още 10 мощни военно-транспортни самолета Ил-76 се приземиха на летище Батайница край Белград. С тях долетяха 87 военни епидемиолози, вирусолози, терапевти, инфекционисти, анестезиолози, медицински сестри. И още 16 единици специализирана техника и тонове безценно медицинско оборудване. Руските експерти ще останат да помагат на сръбското население дотогава, докато е необходимо.

Това, което три десетилетия щедро платени политици и манипулатори и у нас денонощно ни втълпяваха  и продължават да го правят – за демократичните западни ценности, за солидарността, свободата и правата на човека, осигурявани от Запада, пандемията на короновируса отвя за миг. И се видя истинската същност на този западен свят – неговият егоизъм, коварство, алчност, лицемерие, високомерие, антихуманност…

Преди век германският философ и историк Освалд Шпенглер нарече труда на своят живот  „Залезът на Запада“.

Днес коронавирусът доказва, че той е бил прав в своята прогноза за бъдещето.