COVID-19: защо италианците не слушат „Ода на радостта“

COVID-19: защо италианците не слушат „Ода на радостта“

https://cdn.fishki.net/upload/post/2020/03/20/3262094/1_3-bezymjannyj.png

Десетки военни камиони, натоварени с трупове, непрекъснато преминават през града. Пещите на крематориума работят денонощно. Преди да умрат на пациентите им дават таблети, за да се свържат с близките си – на тях им е забранено да са до заболелите. Починалите пациенти си отиват облепени в лента с дезинфекциращи средства.

Леглата в болниците критично не стигат. Няма инструменти, апарати за изкуствена вентилация, все по-малко са и защитните облекла. Медицинският персонал е безкрайно уморен и е пред пълен нервен срив заради безизходицата – на все повече пациенти те не са в състояние да помогнат.

Така в свои публикации  в италианският вестник Corriere della Sera Мадалена Бербени  и Джулиана Убиали  описват ситуацията само в един италиански град и неговите болници: Бергамо. Картината я допълва Глория Рива в друга италианска медия – L’Espresso. Тя разказва за медицинските сестри в Италия, които са пред стачка заради недостигът на медицински маски, тест-системи, защитни халати. Всичко това ги превръща в носители на инфекция – те основателно се опасяват за себе си и за сигурността на своите семейства. Невероятно тежки са и условията, при които работят.

Статистиката на случващото се сега в Италия е повече от страховита: броят на заразените от коронавирс наближава 54000, а на починалите почти 5000. Умират простосмъртни италианци, кметове, свещеници, лекари, много възрастни, но и млади хора. Страната търпи загуби, каквито би могла да и донесе само война. Все по-остър е недостигът на медицински персонал.

Една от основните причини за катастрофата, в която се оказа Италия, бе и нейната дълбока наивност – тя разчиташе, че в трудна ситуация ще получи подкрепа от ЕС, от САЩ, от НАТО… Но скоро осъзна, колко недалновидно е да се вярва на основния пропаганден мит на Евросъюза – за европейската солидарност. Луиджи ди Майо – министър на външните работи на Италия, се обърна с молба към правителствата на Франция и Германия за спешна помощ. Отговорът им бе забрана за експорта на защитни маски и медицински прибори – точно в момента, когато Италия неотложно се нуждаеше от тях.

На 10 март в своя публикация в авторитетната медия Politico Маурицио Месари – постоянен представител на Италия в Европейския съюз,  много точно описва ситуацията: Италия – европейската държава, засегната най-силно от коронавируса, прави всичко възможно, за да овладее епидемията. Но Рим не може да се справи сам с дошлото бедствие, защото това е криза, която изисква глобален и европейски отговор. Неговата страна спешно се нуждае от реална помощ от ЕС, подчерта той.

Но вместо действия лидерите на Евросъюза – възможно най-тромавата, ленива, егоистична и бюрократизирана организация, която съществува на планетата, обещаха да насърчават „консултации с цел обсъждане на по-нататъшна координация и възможни общи действия.“ Г-н Месари гневно отбелязва в публикацията си, че когато е налице катастрофа консултациите не вършат работа – необходими са бързи, конкретни и ефективни действия.  „Като начало трябва да гарантираме, при координация на ЕС, доставката на необходимото медицинско оборудване и неговото преразпределение сред най-нуждаещите се страни и региони – пише г-н Месари. – Днес това означава Италия, утре нуждата може да бъде другаде.“

Но на фантастично заплатените шефове в Евросъюза явно им е все тая, че все повече италианци са заразени, броят на умиращите главоломно расте, лекарите изнемогват и сами се разболяват, защото недостигат защитни средства и медицински препарати. „Италия вече поиска да се задейства механизма за гражданска защита на Европейския съюз за доставка на медицинско оборудване за индивидуална защита – припомня г-н Месари. – Но за съжаление нито една държава от ЕС не се отзова на призива на Комисията! Само Китай отговори двустранно. Със сигурност това не е добър знак за европейска солидарност.“

Вместо да се занимава с решаване на проблема Евросъюза насочва ресурси към откриване на мащабна манипулативна кампания срещу Русия. Информационната агенция Reuters публикува документ на ЕС от 16 март, подготвен от Европейската служба за външни действия  (the European External Action Service – EEAS ). В него Русия се обвинява в дейност, насочена да затруднява ЕС за реакцията на властите на пандемията. В документа се твърди, че главната цел на „кремълската дезинформация се състои в това, да задълбочи кризата в общественото здравеопазване в западните страни“.

Но едно са митовете на русофобите, които доминират в Евросъюза (за съжаление, не са малко и у нас!), а съвсем друга е реалността. На 21 март руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с италианският премиер Джузепе Конте потвърди готовността на Русия спешно да помогне на Италия. Русия незабавно създаде специална авиационна групировка от 9 военно-транспортни самолета Ил-76 на нейните военно-космически сили. През нощта на 21 срещу 22 март огромните самолети Ил-76 от военни летища в Псковска, Уляновска и Оренбургска области, оперативно бяха прехвърлени на военното летище „Чкаловский“, разположено в Подмосковието. Рано сутринта на 22 март от него  към Италия отлетя първият Ил-76. Той се приземи на авиобазата на военновъздушните сили на Италия „Практик де Маре“, разположена на 30 км юго-западно от Рим. След определен интервал започнаха полетите и на останалите 8 руски военно-транспортни гиганта. С тях Русия изпрати в Италия средства за защита, мобилни комплекси със супермодерно оборудване за диагностика и осъществяване на дезинфекционни работи,  медицинска техника и други средства за овладяване на кризата с коронавируса. И забележете: всичко това е напълно безплатно, даром, безвъзмездно – нещо, което алчният и меркантилен Запад едва ли би направил…

https://pln-pskov.ru/pictures/200322171332.jpg

Но безценни за Италия са най-вече 8-те мобилни бригади, които включват общо около 100  руски военни експерти – вирусолози, епидемиолози и медици, с необходимата за работата им най-модерна техника. Бригадата се ръководи от генерал-майор Сергей Кикотя – водещ специалист в областта на използването на най-нови образци на системи за специална обработка. Генералът е организирал операции в най-сложни епидемиологични условия в Русия и по света. Сред руските специалисти са и  подполковник Генадий Еремин – водещ учен, с много богат опит в борбата с най-опасни заболявания, като Африканска чума по свинете и шап; подполковник Вячеслав Кулиш – експерт с много богат опит в разработката на ваксина против вируса Ебола и противочумни препарати; водещият учен-епидемиолог подполковник Алексей Смирнов; подполковник Александър Юманов – доцент във военно-медицинската академия „С.М. Киров“ и др. Руските специалисти са осигурени с всички необходими съвременни средства, специална техника и медицински препарати.

Както писа Даниел Щайнворт в най-старият швейцарски всекидневник Neue Zürcher Zeitung, след пристигането на първият китайски самолет, натоварен с 31 тона медицински предмети на 12 март в Рим, по неговите улици вече не звучи европейският химн „Ода на радостта“ – фрагмент от Девета симфония на Лудвиг ван Бетховен. Вместо него в Рим слушат китайският химн.

А сега с много обич и признателност италианците ще започнат да слушат и руският.