COVID-19: имаме верен съюзник в битката си с него!

COVID-19: имаме верен съюзник в битката си с него!

https://avatars.mds.yandex.net/get-pdb/163339/3bdfeccc-af55-423d-a848-69abbb7b6dcb/s1200?webp=false

На четвърто място сред най-авторитетните научни медицински издания на планетата, експерти поставят седмичното списание The BMJ (British Medical Journal). За първи път то се е появило през 1840 г., а  негов издател сега е Британската медицинска асоциация. Започвам с тези редове за да подчертая, че сред доминиращата в публичното пространство дезинформация за коронавирусът, трябва да се доверяваме само на сериозни източници. А един от тях е и The BMJ.

В него  се появи интересна публикация на група учени от Империал Колидж в Лондон – висше учебно заведение, което е специализирано и в областта на медицината. В нея те обръщат внимание на сериозен пропуск в препоръките, които сега различни организации дават за противодействие срещу Covid-19. Те са фокусирани най-вече до самоизолация и хигиена на ръцете, но според учените това съвсем не е достатъчно: трябва да се обърне особено внимание на физическата активност на човека. Тя е един от най-важните фактори за повишаване на имунитета ни особено, ако сме принудени да стоим у дома.

Учените припомнят резултати от многобройни проучвания, които доказват: тренировките подобряват здравето на човека и му позволяват да понася различни изпитания. Като например, да избегне сериозни усложнения след осъществени операции. Когато човек всеки ден намира време за физически упражнения, то той оптимизира своята сърдечно-дихателна годност и силно намалява риска от евентуални усложнения при заразяване с коронавирус.

Затова упражненията у дома, както и разходки с избягване на социални контакти не просто трябва да се насърчават, а следва да са задължителна част от защитата ни от коронавирус. Проучвания доказват, че ако увеличим само с един час на ден седенето, то това намалява имунитета ни, увеличава риска от болести на сърцето и диабет – много сериозни заболявания, които повишават и риска от смърт при заразяване с  Covid-19. Движението е необходимо и на възрастни хора – дори простото ходене у дома или по улицата, стоенето вместо сядане или полягане, ще даде съществен принос в укрепване на здравето им.

https://avatars.mds.yandex.net/get-pdb/1895831/7612f590-aeff-40da-86ca-e73be9a86984/s1200?webp=false

Работата у дома, взирането с часове в различни екрани води до обездвижване. А обикновено то е съпроводено и с по-често похапване. Това, заедно с недостигът или пълната липса на физическа активност води, естествено и до покачване на килограмите. В резултат възниква нов проблем, който също затруднява битката с коронавируса: хората с излишно тегло рискуват да получат инфекция в особено тежка форма.

За това ни предупреждават други британски учени от Изследователският център за интензивна терапия. Те са установили, че повечето килограми и затлъстяването, се оказват независими, допълнителни фактори на риска от тежко протичане на Covid-19.

За да стигнат до този извод учените са анализирали лечението на първите 196 пациента с коронавирус във Великобритания. Затлъстяването е определяно по индексът на телесната маса (ИТМ) – килограми на квадратен метър. Смята се, че теглото е нормално, когато стойността на ИТМ при жените и мъжете е между  18,5 – 24,99. При 56 от общият брой пациенти, които са изследвали учените, ИМТ е бил от 25 до 30, което сочи наличие на излишни килограми. При 68 човека ИМТ е бил от 30 до 40 – затлъстяване, а при 13 е надвишавал 40 – особено силно затлъстяване. Най-тежки форми на заболяването са се развили при 63 от тях.

Британските учени подчертават, че не повече от  една трета от техните пациенти са хора на възраст над 60 г. Следователно, не само те влизат в групата на риска, а и далеч по-млади от тях хора. В отделението за интензивна терапия е имало повече мъже, отколкото жени и болшинството от тях са имали други съпътстващи заболявания.

Впрочем и Центровете за контрол и превенция на заболяванията (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) – национален институт за обществено здравеопазване на САЩ, стигат до същият извод. Техните експерти предупреждават: висок риск от тежко протичане на заболяване с коронавирус, имат хората на възраст над 65 години, с хронична белодробна болест, астма, сърдечни заболявания, онкология, диабет, бъбречна недостатъчност  или чернодробно заболяване и др. Но силно застрашени са също, независимо от възрастта им и хората с тежко затлъстяване. Като такива те определят тези, чийто индекс на телесна маса е по-голям от 40.

Активното физическо натоварване намалява смъртните случаи от сърдечни заболявания, диабет, хронични белодробни заболявания, рак, психични заболявания – все рискови фактори при среща с коронавирус. Затова него нищо не може да го замени – ако не спортуваме и не контролираме теглото си, ще се окажем лесна негова плячка.

https://www.trudsaf.ru/sites/default/files/articles/1684/galery/elitefon.ru-39122.jpg

Многобройни изследвания доказват: дори хора, които не са били физически активни, но  след време са започнали да отделят до 150 минути в седмицата за упражнения, с една четвърт са намалили риска да умрат  преждевременно. При тях с 30 на сто е спаднала опасността от смърт поради сърдечно-съдови заболявания и с 11 на сто от рак , в сравнение с малкоподвижни хора.

Всеки ще получи значителна полза за здравето си веднага щом стане физически активен, независимо дали преди това е бил такъв. Дори и когато съдбата ни е поднесла лош подарък, редовните физически натоварвания не само ще забавят и блокират развитието на болестта, но  ще ни помогнат да се справим по-лесно с нея.

Ето защо не е достатъчно в тези нелеки времена да се сещаме за необходимостта да сме физически активни – трябва реално и всеки ден  да спортуваме. За да се справим и с нежеланият натрапник, появил се в живота ни: коноравирусът.

И да бъдем здрави, енергични и успешни.