Ако не ние, то подметките ни ще са умни

Ако не ние, то подметките ни ще са умни

https://moskvalux.ru/wp-content/uploads/2019/07/%D0%BA-%D1%87%D0%B5%D0%BC%D1%83-%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%82%D1%81%D1%8F-%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D1%8C-%D0%B1%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BC-%D0%BF%D0%BE-%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B53-820x656.jpg

Думичката  „умен“ е една от модните прибавки, която вече се прикачва към какво ли не: телефони, хладилници, телевизори, автомобили, къщи, градове… Всеки производител се стреми да ни улесни, колкото се може повече, като ни освободи от решения, които доскоро сами сме вземали. Но най-вече за да повиши цените на това, което ни предлага.

„Умното“ стигна и до подметките ни – те вече също се окичват с него. Италианска компания предложи своите „адаптивни подметки“. Тяхната  електропневматична подметка за обувки  Wahu дори получи наградата за иновации в категорията „Носими технологии“ на изложението CES 2020. И има защо – Wahu включва комплект от удароустойчиви подложки, които правят ходенето ни много по-комфортно и безопасно. Те изскачат или се прибират според повърхността на пътя, по който се движим. Има ли лед на тротоара и е нужно допълнително сцепление, то се появяват гумирани подложки. Но ако на улицата е сухо, то подметката става гладка. Като се приспособяват към пътното покритие умните подметки предотвратяват падането ни.

Pop-out pads underneath the Wahu sole extend to give you extra traction and cushioning, then retract when you... Don't want traction and cushioning?

Във Wahu има вградени микрокомпресори, които притискат комплект от взаимосвързани кухини за да изскочат подложките от подметката. А за да се приберат те обратно автоматика освобождава налягането. Вградената батерия осигурява едно денонощие работа. Специално приложение за смартфон ни позволява да избираме в кой режим да работят подметките. Но ако ни мързи то може да им предоставим свободата те сами да вземат решението как да действат. За тази цел в подметките са вградени  сензори, които узнават начина ни на ходене, генерират „цифров подпис“ на крачката ни, анализират зоните на крака. Това им позволява  да се адаптират не само към външната среда, но и към нашето душевно състояние – та то се отразява и на походката ни.

Ей в такъв свят вече преминава животът ни – на непрекъснато поумняващи неща. Изключение май ще останем само ние, хората, които обратно на тази тенденция стремително оглупяваме. Затова е добре, че вече и подметките ни поумняват – дано да компенсират тази не много радостна перспектива…