Безплатен обяд може и да има

Безплатен обяд може и да има

Тази история се случи в град Сиан, който е административен център на провинция Шънси в Централен Китай. Сред неговото население от над 2,670 милиона жители, е и Вонг Ва. Един съвсем обикновен китаец от тамошната средна класа. Не е богат, но след като спестил някои и друг юан (официална валута и разплащателно средство в Китай), решил да си направи подарък: да си купи самолетен билет и то първа класа. Отишъл до летището на град Сиан и си взел точно такъв билет на авиокомпанията China Eastern Airlines. А момичето на касата му обяснило, че за пътуващите с първа класа има и богат обяд в ресторанта на летището преди полета. При това напълно безплатен – за сметка на авиокомпанията.

Вонг не бил някой загубеняк, а оправен човек. И затова незабавно се изнесъл към ресторанта. Там го нахранили обилно и вкусно. И докато похапвал, обгрижван отвсякъде, Вонг си казал, че никак няма да е лошо, ако може всеки ден така да обядва за чужда сметка. И понеже се замислил му щракнала и щурата идея: ами да, това може да се случи, ако презавери билета си за следващия ден!
Изпил си той спокойно и кафето с коняка, а после отново се наредил на опашката пред една от многобройните каси. За да отложи полета за следващия ден по същото време.
И така започнало началото на цяла поредица от безплатни чудесни обеди за сметка на China Eastern Airlines. Вонг отивал с автобуса до летището и там презаверявал същия този славен самолетен билет за следващия ден. А после запрашвал към ресторанта, където похапвал и си пийвал отлично.

Китаец почти целый год бесплатно обедал в аэропорту

Близо година Вонг обядвал безплатно. Докато най-накрая случайна проверка установила, че един билет е бил свръх пререгистрирван. От компанията China Eastern Airlines веднага възстановили цялата стойност на този билет на Вонг и си го прибрали от него.
Древните японци са казвали: във всяко нещо има повече, отколкото се вижда на пръв поглед. Доказателство за правотата на тази поговорка е постъпката на китаеца Вонг. Той видял в един самолетен билет възможност, която другите пропускали. И се възползвал своевременно от нея.

Но не страдал заради прекратените безплатни хранения – той бил наясно, че този празник не може да бъде безкраен. Затова пък му останали хубави спомени за уютния ресторант и неговата прекрасна кухня.
А и някой друг спестен юан, които иначе би трябвало да плаща за обеди…