Виновно ли е безразличието ни за растящата мизерия у нас?

Виновно ли е безразличието ни за растящата мизерия у нас?

https://novostipmr.com/sites/default/files/filefield_paths/20200615_gaf_u39_276-pic4_zoom-1500x1500-59771.jpg

Публикацията ми за Крим породи много дебати във форумите. Както можеше и да се очаква, „евроотлантиците“ я ругаеха, докато отнасящите се с добро чувство към Русия я харесаха. Но за мен особено интересна е позицията на тези, които не се причисляват към нито една от двете полярни гледни точки – хората, които ги интересува само това, което се случва в прекрасната ни Татковина. Обобщено тяхната позиция се изразяваше в коментарите към публикацията ми така: „Слабо ни интересува! България мизерства докато се чудим Крим чий е !!!!!!“

Лично аз съм толерантен човек и се отнасям с уважение към всеки мой читател. Но ми е странно, как ще разбереш защо мизерстваш, ако не следиш какво се случва извън границите ни. Причината за това е много простичка: дали ще расте пропастта между богати и бедни у нас зависи в най-голяма степен и от отношението ни към света.  Ако безропотно приемаме България да е колония на САЩ и Запада, а още повече пък допуснем  дълбоко предани на тях образи да ни управляват, ние ставаме  съпричастни към задълбочаващата се мизерия на нашата територия.  Това е суровата истина, която няма нищо общо с напудрените приказки, с които денонощно ни заливат прозападните медии у нас. Една от най-важните причини да се намираме там, където сме сега е, че България се превърна в колония на САЩ и Запада през последните три десетилетия. И прави всичко възможно, за да отблъсква един свой естествен съюзник, какъвто е славянска Русия.

Трудно ще се намери човек, който днес да не забелязва ръста на цените на електричеството у нас. При това поредицата от наистина шокови сметки за тока и парното ще започнем да получаваме  в следващите месеци.  Но, ако проявим интерес ще научим, че този проблем не съществува за една друга държава, също членка на Евросъюза – Унгария. Причината за това е, че нейните управляващи елити провеждат мъдра политика, която защитава интересите на страната им. За разлика от българските им колеги, които са предани единствено на САЩ и Запада. Унгарците не ругаят непрекъснато Русия и не позволяват на разни дебили, каквито и там се срещат, да се гаврят с паметниците на Съветската армия – за разлика от отношението към великата славянска страна у нас. Ето защо Унгария има преференциални цени, които плаща за природния газ. И атомната и енергетика успешно се развива благодарение точно на взаимоизгодното и сътрудничество най-вече с Русия.

България направи огромна грешка, като високомерно прекрати отношенията си с Изтока и изцяло се ориентира към Запада. На нас, обикновените хора, това ни бе натрапено от родни „демократи“. Преди три десетилетия те бързо осъзнаха личният си келепир от това, да сменят комунистическите ценности, които възторжено декларираха с англосаксонски. И по нареждане на Запада започнаха ентусиазирано да громят родната ни индустрия и селско стопанство. А за награда Запада си затваряше очите за невероятната им алчност и корумпираност.

Така без никой да ни пита бе решено страната ни да стане член на Евросъюза – една много голяма грешка. По повод на десетгодишнината от приемането на България в тази свръхбюрократизирана общност, Институтът за икономически изследвания на БАН направи анализ на ползите и загубите ни като общество  от този акт.  Всеки, който прояви желание може да се запознае с неговите изводи тук.  Учените от БАН посочват много сериозни вреди, които е донесло присъединяването на страната ни към Евросъюза. В резултат на това решение България е ограничила своя суверенитет, включително е била принудена да участва в санкциите срещу Русия. На практика тя е била лишена от избор на собствена икономическа политика. Принудени бяхме да затворим ядрени блокове на АЕЦ „Козлодуй“, въпреки категоричната подкрепа на Международната агенция за атомна енергия (МАГАТЕ), която бе проверила, установила и гарантирала тяхната безопасност. Общите загуби само от тяхното преждевременно закриване са около 12 милиарда евро, посочва анализа на учените от БАН. Под натиска на Запада бяха блокирани  и два други изключително важни за страната ни проекта – строителството на АЕЦ Белене и газопровода Южен поток.

https://www.euractiv.com/wp-content/uploads/sites/2/2020/06/EU-flag-Bulgaria-800x450.jpg

Официалната пропаганда у нас сочи като голямо предимство това, че българи могат сега спокойно да пътуват и работят в Европа. Но учените от БАН показват другата страна на това явление, за която манипулаторите мълчат: загубите от българската емиграция. Става дума за над 2 милиона души, сред които има и много хора с добро образование. За да го  получат страната ни е направила разходи в милиарди лева през годините. Но сега те работят за чужди държави, а превежданите от тях пари на роднини в България, са не повече от една десета от това, което те създават в страните, за които работят.

На България е наложено да открие границите си за внос и износ, което има разрушителни ефекти за българската икономика, отбелязват учените от БАН. Особено пагубни са те за българското селско стопанство: ако през 1980 г. България е изнасяла 89300 тона домати, то сега изнасяме 4400 тона. Но внасяме десетки хиляди тона от Турция и Гърция.

В резултат на неадекватните политически решения у нас настъпва невероятен спад  в потреблението на основни хранителни продукти на лице от домакинство. Ще сравня само данните за 1988 и 2015 г., които привеждат учените от БАН:

Продукти                                                   1988 г.                             2015 г.

Месо (кг)                                                   75.2                                  32.6

Прясно мляко (литра)                        195                                   18.5

Яйца (броя)                                              263                                   135

Плодове (кг)                                            109                                   47.6

Зеленчуци (кг)                                       109                                   68.4

Захар (кг)                                                  35                                      7

Растително масло (литра)               22.9                                  13.6

Учените от БАН  твърдят, че от Брюксел ни налагат да провеждаме неолиберална вътрешна икономическа политика, което обяснява защо хората са с ниски доходи, невисоко потребление, а развитието ни се забавя. Те са убедени: България ще продължи да понася още по-големи загуби, измервани с милиарди щатски долари всяка година! Общият извод от това проучване е, че крайният резултат от влизането ни в Евросъюза е силно негативен за България. Ние плащаме прекомерно висока цена за ползите от това наше членство, като загубите са на около 150 милиарда лева, а може би и на много повече.

Излиза, че една от основните причини у нас да тържествува мизерията е, че огромната част от населението изобщо не се интересува и от това, което се случва в чужбина. Заради невежество се дава доверие на всеки тарикат, който изглежда добре и говори това, което хората искат да чуят. Благодарение на безразличието на избиратели сега на власт у нас дойдоха изцяло форматирани в либерални и англосаксонски „ценности“ образи. Ето защо не трябва да се изненадваме, ако скоро и от чешмата започне да тече гей-пропаганда, а възторжени „експерти“ още по-яростно да ни промиват мозъците с „евроатлантически ценности“. Същевременно се задава и нова поредна ескалация на русофобия – този път по повод измислената от Америка предстояща „руска агресия“ в Украйна.

Истината е, че мизерията в България няма да свърши, а  тепърва ще се разширява и задълбочава. И една от причините за това е, че твърде много са хората, които не се интересуват и от случващото се  около Крим.

А един от неизбежните ефекти от демонстрираната апатия и равнодушие на милиони наши сънародници,  ще е необходимостта  да си пробиваме нови дупки по коланите…