Влакът, който не се нуждае от релси

Влакът, който не се нуждае от релси

В една прекрасна книга – “Мечо Пух”, можем да прочетем следния диалог:
– Защо ли нещата трябва да се променят? – прошепна Прасчо.
Пух помисли, помисли и каза:
– Така имат възможност да станат по-добри!
Първата и втората индустриални революции станаха възможни благодарение на революционни открития – парната машина, железницата, автомобила, телефона… А после активно се задейства комбинативното мислене на нестандартни личности – радиото добавено към телефона послужи за появата на мобилните телефони например.

Милиони известни и неизвестни щури глави непрекъснато са добавяли и добавят стойност към познати неща, посредством една от най-добре работещите креативни техники: комбинацията. И така съумяват да допълнят към познатия продукт непознати и полезни свойства.
Съществува проблем: много неголеми китайски градове не могат да си позволят метро и дори трамвай. Просто те са много скъпи за тях.
Но креативни китайци намериха нестандартно решение: безпилотен влак, който се движи по обикновени пътища без релси. Те са заменени с пунктирана бяла лента, която е част от пътната маркировка.

Но какво всъщност направиха китайците? Те просто комбинираха добре познати ни транспортни средства – автобус, трамвай и влак. И така получиха един необичаен транспорт – “Автономна скоростна монорелса” (Autonomous Rail Rapid – ART). Впрочем някои я нарекоха “Умен автобус”.
Влакът е дълъг 30 метра. Той е електрически и с едно зареждане изминава около 40 километра. Безпилотното транспортно средство се управлява чрез сензори. Те са разположени в пътното платно покрай бялата пунктирана линия и в самия влак.
Първият вариант на влака е с три вагона, които побират около 300 пътника. Но в бъдеще вместимостта му ще бъде увеличена.

Идеята е влака да се появи в райони, които не могат да си позволят да строят метро. Първият влак ще бъде пуснат още догодина в град Чжучжоу, като дължината на маршрута му първоначално ще е от 6,5 километра.
Мечо Пух и нестандартните китайци ни разкриват една от магиите в нашия свят: животът ни в крайна сметка е и една непрекъсна промяна на нещата, до които се докосваме. За да се опитаме да ги направим много по-ефективни, екологични и привлекателни.
За себе си и за другите.