Защо все повече украинци искат да напуснат страната си?

Защо все повече украинци искат да напуснат страната си?

https://www.depo.ua/static/files/gallery_uploads/images_a/lklk_1081531525242152_935107496_n.png

Събитията около Украйна сега са сред главните теми на световните медии. Какви ли не сценарии се градят за възможни конфликти между нея и съседна Русия – от апокалиптични до миролюбиви. А в изявленията на украински политици, военни и висши държавни чиновници освен баналните приказки за „руска заплаха“, постоянно присъстват слова за готовността на Украйна да се справи веднъж завинаги с потенциалния „агресор“.

Дали обаче въоръжените сили на Украйна са в състояние адекватно да реагират при един евентуален конфликт, независимо от причините за възникването му?

В една съвременна война ключова роля  играят бойните самолети, но точно с тях украинците имат много сериозни проблеми. Авиацията им се състои от стари съветски самолети – около 80 изтребителя Су-27 и МиГ-29, 14 бомбардировача Су-24, 30 щурмовика Су-25, към 50 вертолета. Но истината е, че по-голямата част от тях не работят – некачествено са били обслужвани, нямат резервни части… Реално в бой могат да бъдат използвани МиГ-29 и Су-27, но те не представляват никаква опасност за съвремените руски изтребители например.

В интерес на истината Украйна планира до 2035 г. да си осигури 70-100 съвременни многоцелеви военни самолети. Но проблемът е, че  пари за тях няма. Военният и бюджет за 2020 г. е около 4 милиарда долара, докато за модернизиране само на тактическата и авиация ще са необходими над 7 милиарда долара.

Украинските въоръжени сили са получили известно количество американски бронирани автомобили HMMWV, но бързо са се разочаровали от тях – те са много уязвими пред мини и други взривни устройства. От Запад са си осигурили и няколко стари миночистача, овехтели малки кораби от типа Island, стрелково оръжие и др. А що се отнася до американските  противотанкови комплекси  FGM-148 Javelin, то срока за годност на боеприпасите към тях, които им предадоха американците през 2018 г., отдавна е изтекъл.

https://cdn.fishki.net/upload/post/2017/10/01/2393898/1496478879-vsy-babi.jpg

Според наблюдатели, в последните седмици се забелязва интензивен внос на различни въоръжения и средства за водене на военни действия от САЩ и НАТО към Украйна. Тежки военно-транспортни самолети C-17A Globmaster III на ВВС на САЩ доставят портативни средства за радиотехническо и радиоелектронно разузнаване, мобилни комплекси за връзка и обмен на данни, защитени от заглушаване, комплекси за радиоелектронна борба, радиолокационни станции за артилерийско разузнаване, нови големи партиди от противотанкови комплекси Javelin и др. Предполога се, че на 11 април с военно-транспортен самолет С-130J Super Hercules от  Рига (столицата на Латвия) в Киев е доставено и високоточно летално оръжие. Става дума за противотанкови ракетни комплекси Spike-LR/-2. През 2018 г. Латвия е закупила от израелската компания Rafael 400 броя от тях. Те са по-ефективни от американските  FGM-148 Javelin – милициите на ДНР и ЛНР не са в състояние да им противодействат. Това, естествено, не се отнася за руските въоръжени сили, които разполагат с ефективният комплекс за активна защита на танкове (КАЗ) „Арена-М“ например.

Медии съобщават и за рязко увеличение на чуждестранни наемници и инструктори, които се привличат за участие в бойни действия в Донбас. Към линията на съприкосновение на Украйна с ДНР и ЛНР с граждански превозни средства се докарват много добре екипирани бойци без опознавателни знаци, които говорят на чужди езици. Ислямистки терористи от Близкия Изток и натовски инструктори на снайперисти са забелязани в района на Маринка, на няколко километра на запад от град Донецк.  

Но всичко това не е в състояние да реши дълбоката криза, в която се намират украинските въоръжени сили. Така Юрий Бутусов –  съветник на украинския военен министър в интервю за медията „Апостроф“ споделя, че ако в Донбас се възобновят военните действия, то украинската армия ще се окаже в още по-лошо положение, отколкото бе през 2014 г. За него особено остър проблем е недостига на боеприпаси – запасите вече са на свършване,  много складове са били взривени.

Преди 2014 г. в украинските складове е имало около 2 милиона тона снаряди и ракети, получени в наследство от разпадналия се Съветски съюз. Само, че на голяма част от тях срокът им на годност отдавна е изтекъл, а заради безхаберието на украинските власти никой не се е грижил за обслужването и ремонта дори на годните боеприпаси.

Украйна може да получи оръжия от НАТО, но ще и трябват и непрекъснати доставки на боеприпаси за него. Причината е, че запасите от съветски патрони и снаряди са несъвместими с натовските. Така тежката артилерия на НАТО използва калибър от 155 мм, а съветската, с която разполагат украинците – 152 мм.

https://inforesist.org/wp-content/uploads/2015/08/20252542455_2723515084_k.jpg

Проблемите с производството на така необходимите на украинските въоръжени сили боеприпаси продължава да е нерешен. Една от причините за това е невероятната корупция в тази страна. Медията „Апостроф“ дава пример с държавния завод „Форт“, който е трябвало да произвежда патрони за пистолети калибър  9х18 мм и 9х19 мм – около 14 милиона патрона годишно. Оборудване за него е било закупувано от Чехия, Полша, Турция и САЩ. Предвиждало се е във „Форт“ да се произвеждат и други боеприпаси за стрелково оръжие,  калибър от 5,45 до 14,5-мм.

Но намеренията не се сбъднали. През март 2020 г. службата за сигурност на Украйна съобщава за масова кражба на средства точно в завода „Форт“. Оказало се, че свръхмодерните стругове за производство на боеприпаси, които са били купени в същност са произведени още през миналия век. Технически те не били изправни и не отговаряли на изискванията, вписани в договорите. В резултат на корупционни практики е блокирано производството на така дефицитните боеприпаси за украинската армия.

Но най-големият проблем на Украйна е липсата на съпричастност на нейното население към случващото се. За да се печелят битки е нужен боен дух, мотивирани хора. А точно те (ако изключим фанатизираните неонацисти и ултранационалисти) са все по-малко в Украйна. Един пример: украинската онлайн-медия Zaxid.net стига до извода, че населението на тази страна няма никакво желание да се записва в армията за да се бие срещу Русия. Авторът на публикацията – Станислав Безушко, така я е озаглавил: „Това не е моята война!“ За него фразата  „Трябва да се махнем от тази страна“  най-точно характеризира нагласата на преобладаващата част от украинското население. А тя се чува непрекъснато. И най-често звучи от устата на „млади хора на възраст от шестнадесет до тридесет години, които смятат, че в случай на война не си струва да се защитава страната, а трябва да се отиде в чужбина“, твърди Станислав Безушко. Той е убеден: украинското общество вече седма година възприема „войната и агресията на Русия“ като нещо, което не го засяга. „Има отделни политици, има военни – това е техен проблем, а не наш“, пише Безушко. Той е убеден: САЩ и НАТО, ако се наложи, ще ни помагат с оръжие, но не и с военни. Хората са най-важни за осигуряване на победа в една война. Само дето никъде не се забелязват опашки от желаещи да воюват украинци, обобщава Станислав Безушко.

Не е трудно да се направи извода, че при подобно състояние на въоръжените сили и на нагласи на общественото мнение, Украйна не я заплашват никакви външни врагове.

За това са и напълно достатъчни вътрешните.