Да похапваме, за да сме красиви

Да похапваме, за да сме красиви

 

 

 

И от това как изглеждаме зависи къде ще се намираме под слънцето. Привлекателният външен вид може да ни помогне дори, ако случайно съгрешим някога. Умни хора са забелязали: закононарушители в съда може да бъдат оневинени или да получат минимални наказания, само защото са красиви.
За някои това може да изглежда глупаво, за други – тъжно, за трети – несправедливо. Важното е, че то е истина.

И не я откриваме ние с вас – магическото въздействие на чаровния външен вид, са установили още древните персийци. Ето една тяхна поговорка, сътворена преди хилядолетия:
– Малко красота е по-добре от много богатство!
Излиза, че ако полагаме грижи за външния си вид – лице, кожа, коса, тяло, то шансовете ни да постигаме целите, които си поставяме, определено нарастват.


И все-повече хора разбират това – факт е, че от безработица не са застрашени добри фризьори и моделиери. Знаят го жените, но и много мъже: ако доскоро на пазара за повече красота преобладаваха продукти, ориентирани предимно към жени, то днес ясно очертана тенденция е стремително да расте и козметиката за мъже.


Но има проблем: продуктите на фармацевтичната и парфюмерийна индустрия съвсем не са безопасни за здравето на човека. Средностатистическата жена употребява през целия си живот около 4 килограма червило например. А това е доста опасно за нейното здраве и това на партньора, който я целува – изследователи откриват олово и в реномирани марки червила.

Но поемаме ли често дори микроскопични частици от този метал, то нанасяме сериозни поражения на нервната си система, стомашно-чревния тракт, черния дроб, кръвта…
Канадски учени предупредиха, че химическото съединение 2-диметиламиноетанол (DMAE), което е съставка на преобладаващата част кремове, червила, сапуни, шампоани и друга козметика, води до твърде опасни процеси в клетките на кожата на човека.


Решение на проблема, разбира се, има. И то е скрито в храната, която е на трапезата ни. Точно тя ни предоставя неограничени възможности да бъдем здрави, енергични и привлекателни.
Всяка жена полага грижи за косата си – тя е от голямо значение за това, как тя ще изглежда. Затова представителки на прекрасния пол изпадат в истински ужас, когато забележат, че косата им започва да посивява например.

И търсят спасение в индустрията за разкрасяване. А всъщност всеки проблем с косата е сигнал, който организма ни изпраща: не ми достигат определени витамини и минерални вещества! Затова, ако внесем промени във всекидневното си меню, ние ще помогнем на косата да възвърне красотата си.
Един прекрасен продукт за това са орехите – те съдържат много биотин, витамин Е, овлажняващи омега-мазнини.

Особено важно е, че орехите са носители на мед. А от него се изработва меланин – това е пигмент, който придава кафяв, тъмен или черен цвят на косите. Обикновено те посивяват тогава, когато не им достига меланин, т.е. нужно е да доставим на тялото си мед.
За красотата ни ще се погрижи и качествения зелен чай.

В него се съдържат много ценни вещества – витамините С, В1, В2, РР и К, както и мед, калий, йод, цинк… Благодарение на тях зеления чай прави косата ни здрава, избавя ни от пърхот, от акне и други кожни проблеми, повишава тонуса на кожата ни, помага за отслабване. Като цяло зеления чая ни дава енергия, подобрява самочувствието ни, има съществен принос за привлекателния ни външен вид.


Стареенето на кожата – нещо което трудно може да скрием, протича на клетъчно равнище. Има една симпатична мъничка клетка в организма ни – наричат я рибозома и работата и е да синтезира протеини за нуждите на други клетки. Но независимо от микроскопичните си габарити, точно тя играе изключително важна роля и за красотата ни.


Учени-диетолози, които изучават снабдяването на нашите клетки с всичко онова, което им е нужно, установиха: има пряка връзка между количеството храна, която потребяваме и активността на преждевременното ни остаряване. Тя е в това, че колкото повече храна поемаме, толкова повече затрудняваме дейността конкретно на рибозомите.

Ако не се тъпчем, а намалим размера на храната, която ядем ние ще удължаваме живота на тези безценни за младостта ни клетки. Ще им даваме възможност да се възстановяват, което ще позволи на организма ни да е в отлично състояние. И ще бъдем още по-привлекателни.
Уисконсинският университет е един от най-известните международни центрове по проучване на стволови клетки.

Негови изследователи съвместно с техни колеги от Националния институт по проблемите на стареенето също стигат до извода, че разумното ограничаване на калориите води до значително подобряване на здравето. А това веднага и благотворно се отразява и на външния ни вид.


Излиза, че ако знаем какво да похапваме и чинията ни е полупълна, то ние на практика подмладяваме тялото си и получаваме възможност да управляваме процеса на неговото остаряване.
И така ще оставаме чаровни и с много повече шансове за жизнен успех.