Да стигнеш преди да дойде влака

Да стигнеш преди да дойде влака

https://www.oreanda.ru/aimg/79x16000/1255068/head_0.jpg

Това е една от многото кратки истории, от които се състои всъщност живота ни. И от нея, както и от безброй други, можем да извлечем полезни за себе си изводи. Като защо е добре да сме победители, а не победени например…
Джеймс Оуърс е на 28 години и е докторант в Лондон.

Неговата приятелка се готвела да участва в благотворителен преход на колелета от Лондон до Париж. Събраните пари от него щели да отидат за подкрепа на деца-сираци. Преди това тя искала да посети баща си, който живеел в Инвърнес (град,  разположен в югоизточната част на Северна Шотландия) и да потренира с колелото там.


След като споделила с Джеймс намерението си, той незабавно предложил да я придружи. Решили да пътуват с влак от Единбург (столицата и вторият по големина град в Шотландия), като вземат и велосипедите си с тях. Но се появил проблем: за колелото на момичето се намерило място. А Джеймс, който си е разсеян, забравил да резервира място за своето. Предложили му да го разглоби и да го даде като багаж.


Но това само ядосало симпатягата. И той решил да стигне до крайната точка въртейки педалите на колелото си.
Качил Джеймс момичето на влака, като и казал, че ще я очаква на гарата в Инвърнес. Тя го изгледала недоверчиво – та той трябвало да навърти с велосипеда си цели 271.3 километра, за да осъществи това! Но му обещала за награда вкусна пица, ако успее да го направи.


Часът бил 6:15, когато Джеймс поел към Инвърнес едновременно с влака. Вероятно знаете, че Шотландия е световноизвестна страна-производител на уиски. Едно време в нейните четири области (Хайландс, Лоуландс, Камбълтаун и Айлей) е имало 148 дестилаторни, днес те са по-малко от 100. Но нейния „Scotch“ (това означава, че уискито е дестилирано и отлежало в Шотландия) е запазена марка и страстно желана от безброй любители на кехлибарената напитка в целият свят.


Е, нищо чудно защо Джеймс решил да съчетае полезното с приятното – поставил си за задача да посети всяка дестилаторна, която срещне по пътя си. А той минавал точно през известната с производството на качествено уиски област Хайланд, на която Инвърнес е административен център.
Речено-сторено. Джеймс пропуснал само последните няколко дестилаторни, за да може да пристигне в Инвърнес навреме.


На такъв дълъг път всичко се случва. Джеймс искал да си купи бутилка уиски от известната дестилаторна в селището Томатин. Но когато пристигнал там било 18:30, а магазина им работел до 17:00 часа. Попитал един възрастен мъж, който се разхождал, дали може ли отнякъде да си купи бутилка уиски. Той го отправил към последната къща в селището. Джеймс отишъл там, почукал на вратата. Отворила му приятелски настроена шотландка.

Тя с интрес изслушала историята за неговото пътешествие. После влязла в дома си, изнесла оттам бутилка качествено уиски “Томатин” и му го подарила.
– Това показва колко фантастично добри могат да са хората, ако ти правиш нещо достатъчно безумно – споделя Джеймс.
По пътя той срещнал случайно и велосипедист, с който се бил запознал преди седмица на триатлон. Неговият път бил в друга посока, но като научил историята на Джеймс, той решил да му прави компания. И двамата заедно продължили към Инвърнес.


И точно в 19:30 часа Джеймс паркирал на перона на гарата в столицата на областта Хайланд. На път бил повече от 13:15 часа, от които 12 часа въртял педалите. Влакът с приятелката му долетял половин час по-късно.
Това, което Джеймс направил не е по силите на всеки негов връстник. Но той е тренирано момче, карал е и по 400 километра, бил е на колелото и за повече от денонощие. И знаел, че ще стигне преди да дойде влака на гарата в Инвърнес.


За него най-големия проблем, който срещнал по пътя били невероятните пейзажи – той неволно забавял темпото, за да им се полюбува. В интерес на истината  към края на пътя се появила и силна болка в дясното му коляно, но той не се отказал.


Това е историята на Джеймс. Тя показва, че ако не ти позволяват велосипеда да е с теб, то ти можеш да останеш при велосипеда.
И още, че ако си упорит и уверен в себе си, няма начин да не постигнеш целта, която си поставяш, колкото и трудно да е това. Да бъдеш победител.


Тогава печелиш нещата, които се полагат само на него. В случая с Джеймс – вкусна пица и безброй целувки…