Делото за помощ на давещия се е дело на давещия се!

Делото за помощ на давещия се е дело на давещия се!

https://www.rusdialog.ru/images/news/7e56fc758f0c3384e42b6a56d2b5ca59.jpg

Всеки ден научаваме за заразени с коронавирус хора, работещи в системата на здравеопазването. Не са малко и тези сред тях, които починаха от коварният вирус от началото на годината досега. Стряскаща информация идва и от вътрешността на страната: все повече болници – в Търговище,  Благоевград, Гоце Делчев, Сандански, Петрич, Бургас и др., са в критично състояние. Няма вече легла за пациенти, недостатъчен е медицинският персонал и т.н.

Кризата с коронавируса освен всичко друго е и много точен индикатор за реалното състояние на българското здравеопазване. Родните властимащи десетилетия се правят, че не го забелязват. Обяснимо е – техен приоритет са не решаването на наболели социални проблеми, а най-вече как да оптимизират начините за собственото си забогатяване.

В края на миналата година се появи доклада на Европейската комисия за състоянието на здравеопазването в Европейския съюз. Основният извод, до който достигат експертите анализирали конкретно нашата страна, гласи: българското здравеопазване е със сгрешена структура и твърде ниска ефективност!

Не по-различна е и оценката, която ни дава авторитетната информационна агенция „Блумбърг“ в своите годишни класации за здравето на населението в света (Bloomberg Global Health Index). Тя се основава на множество данни, предоставяни от Световната здравна организация (СЗО), отделът за народонаселение към ООН и Световната банка, и обхваща около 170 държави. Анализират се фактори като продължителност на живота, мерки против тютюнопушене и затлъстяване, достъп до чиста вода, качество на медицината, екологията, разпространение на дрога и др. Е, според  „Блумбърг“ България е извън  групата на 50-те най-здрави държави в света. Нещо повече: от година на година тя губи позиции и минава все по-назад в тази класация.

https://images11.domashnyochag.ru/upload/img_cache/370/3708fb2bac3c9e86400f7163942c615d_ce_4265x2231x0x125_fitted_1200x630.jpg

Една от причините за това е, че родното здравеопазване устойчиво  продължава своята деградация – нещо, което сега ясно се забелязва в хаоса, породен от пандемията от коронавирус. И тази истина трудно може да се скрие зад завесата от красиви празни приказки, с които денонощно ни облъчват медии, контролирани от властта и свързани с нея олигарси. Те непрекъснато ни съобщават страховити цифри за броя на инфектираните от Ковид-19, помпат целенасочено тревожност и паника сред нас – та нали изплашените хора най-лесно се управляват. Но нито дума не казват за хилядите боледуващи от хронични заболявания наши съграждани, много от които ги очаква и летален изход при инфектиране с коронавирус. А за състоянието им определена вина има и некачественото ни здравеопазване. Факт е, че по прогнозна продължителност на живота ние сме на последно място в Европа; у нас е най-висока смъртността от инсулт, исхемична болест на сърцето и рак на белите дробове; на четвърто място сме в Европейския съюз по смъртност от предотвратими състояния и заболявания – много сигурно доказателство, че медицината ни не работи ефективно и т.н.

В докладът на Европейската комисия за състоянието на здравето в Европа, се посочва още една ключова причина за затъването на родното здравеопазване: делът на средствата, които се отделят от държавния бюджет за него продължава устойчиво да намалява. За експертите на Европейския съюз това е много тревожно  поради две основни причини. От една страна немалка част от населението изобщо не е обхваната от системата на вноски за здравеопазването. А от друга – расте относителният дял на безработни и бедни хора, които не могат да си позволят медицинско обслужване. България е с най-ниски доходи и нива на заплащане на труда на нашия континент. Но точно ние плащаме 47 на сто от всички разходи за здравеопазване у нас – и по този показател сме на първо място в ЕС!

Тук ще си позволя едно отклонение, което само на пръв поглед няма отношение към темата. Мизерстващото родно здравеопазване би получило мощен стимул за решение на много от проблемите си, ако му се дадат  пари. Но то няма да ги получи, защото властите ще изразходват няколко милиарда лева за закупуване на „играчки“ с твърде съмнителна бойна ефективност: американски самолети Ф-16. Има много изследвания за това как производителите на оръжия в САЩ си осигуряват пазари – най-вече като харчат огромни средства за корумпиране на властимащи не само в собствената си страна, но и по света.  Сега у нас немалко политици и обслужващи ги манипулатори не спират да ни внушават, колко изгодна е покупката на Ф-16.  Не бих се изненадал, ако след време стане известно, че много от тях изведнъж са се оказали в групата на най-богатите ни сънародници. Основание за подобно мнение ми дава и факта, че според индекса за възприятие за корупция в Европейския съюз, страната ни се определя като най-корумпираната на нашия континент.

Днес в болниците ни недостига медицински персонал. На пръв поглед това е странно,  след като в страната ни има добри медицински учебни заведения, от които излизат всяка година способни лекари и медицински сестри. Една от основните причини да ги няма в родните болници е мизерното им заплащане, особено, ако го сравним с това на колегите им в други европейски държави. Неграмотни партийни мижитурки, назначени на различни етажи в коридорите на властта, получават 15-20 пъти повече на месец от редови лекар. А единствената им грижа е да са послушни и  да прибират своевременно комисионни – за себе си и за тези, които са ги поставили на съответната позиция. Затова млади и кадърни медици ще продължават да напускат страната ни.

https://www.kleo.ru/img/articles/lOinV.jpg

Безпорядъкът в разрешаването на задълбочаващата се криза с пандемията от коронавирус у нас показва, че не може да очакваме кардинални промени в здравеопазването ни. Това няма как да се случи, поради доминираща некомпетентност, алчност, корумпираност и безотговорност на властимащи. Дори и на следващите избори те бъдат сменени, то новодошлите на техните места едва ли ще скъсат с порочните практики. Нещо повече: от сега се вижда, че те ще са още по-големи хищници, които за нищо на света не биха се лишили от гигантските печалби,  осигурявани им от властта. А и в условията на тази социална система, наречана „капитализъм“, това просто няма как да се случи.

Да разчитаме на днешното родно  здравеопазване да се грижи качествено за жизнеспособността ни ще е непростима грешка. Печелившият подход е да следваме девиза от една знаменита книга: „Делото за помощ на давещия се е дело на давещият се!“ В нашият случай това означава да живеем така, че да намалим до минимум ситуацията, в която би ни се наложило да търсим здравеопазването.

За да бъдем здрави.