Докосни ръкава

Докосни ръкава

Блез Паскал е знаменит френски математик, физик, религиозен философ, писател. Преди близо пет века той е стигнал до разбиране, което е свръхактуално точно днес: новите идеи се раждат от принципите и философията на други дисциплини. Това, което знаем много често се превръща в бариера пред създаването на нещо непознато, защото ограничава въображението ни. Винаги печелим, когато не се ограничаваме от тесния кръг на професионалните ни познания, а гледаме и към други зони – тогава съумяваме да видим от неочакван ракурс това, което ни занимава. От колкото повече области черпим познания, толкова повече шансове имаме да генерираме така нужните ни нестандартни хрумвания.
Хората и компаниите, които са осъзнали, че да проявяваш любопитство към други зони не е бреме, а е твой съюзник в намирането на необичайни идеи, успешно се реализират на пазара. Когато знаеш, какво ново измислят и внедряват в други отрасли, ще можеш да добавиш стойност и към това, което ти самия създаваш.


На пръв поглед нищо не свързва компанията Levi Strauss & Co, известна със своите джинсови облекла и гиганта в дигиталните технологии Google. Но само на пръв поглед: ако се обединят усилията им няма начин да не възникне необичаен продукт, който ще се хареса на потребителите.
Точно така се появи най-новото умно джинсово сако. То позволява да се управлява смартфона ни само с докосване до ръкава му – в него са монтирани сензори на токопроводни нишки. Информацията за докосванията се предава на чип, оттам чрез Bluetooth-модул на смартфона. По този начин собственика на подобно сако или яке може да избира музика, да отговаря на позвънявания, да използва навигация и пр. Дрехата е обработена със специални материали и е защитена от влага и механично въздействие. Управляващият модул лесно се остранява от ръкава, ако е необходимо сакото да бъде дадено на химическо чистене.
В реализацията на този проект, наречен Jacquard, съвместно работеха експерти на Levi Strauss & Co и Google. Очаква се през есента на тази година новото сако да се появи на пазара на цена около 350 долара.