Дронът, без който скоро няма да ни е комфортно

Дронът, без който скоро няма да ни е комфортно

 

Дроновете стават част от всекидневието ни, както това вече направи смартфона. От средства, прилагани първо от армия и полиция, те завладяха ниши в сферата на бизнеса, започнаха успешно да се използват и за целите на публичната комуникация.
А с падането на цените им те вече са достъпни и за обикновени хора, които ги използват за какво ли не – от наблюдаване на детето до доставка на различни неща.
Като отчитат растящия интерес на хората в света към тази привлекателна играчка, компании в различни държави продължават да раждат необичайни идеи.

Тези дни китайската компания DJI предложи своя продукт – малкият и евтин дрон Spark. Той е много лек – тежи едва 270 грама. Но това съвсем не означава, че и възможностите му са малки. Напротив – той може да бъде използван за много дейности.
Spark се движи със скорост до 50 км/ч. С едно зареждане на батерията лети в продължение на 16 минути. Но собственикът му може да го зарежда навсякъде, включително и в полето, стига да намери под ръка акумулатор.


Квадрокоптерът се управлява и с помощта на жестове. В състояние е да излита от човешка длан и да се приземява на нея. Разпознава своя собственик по лицето му. В състояние е да следи всеки обект, който му се поръча да наблюдава. Кдрадрокоптерът не се страхува от всевъзможни препятствия – създателите му са го снабдили със сензори, които го правят невероятно маневрен.
Spark разполага с мощна камера за своите габарити. Може да заснема FullHD-видео и 12-Мп фотографии. Посредством QuickShot автоматично обработва видеото, като превръща минутен запис в десет секунден клип за поставяне в интернет.
След броени седмици това поредно чудо в света на дроновете ще е достъпно за всеки, който пожелае да го има и разполага със сумата от около 500 долара.